Informația momentului pentru cei care vor să-și cumpere vechime în acest an
Președintele CNPP a explicat ce trebuie să facă persoanele care doresc să completeze cu ani de cotizație dosarul de pensie.
„Am legiferat această cumpărare de vechime retroactivă. Este vorba despre orice beneficiar care doreşte să îşi deschidă un drept de pensie şi nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege: fie de realizare a stagiului minim, 15 ani, fie maxim de cotizare de 35 de ani”, a declarat Daniel Baciu, într-un interviu acordat pentru Antena 3.
Au posibilitatea să cumpere vechime
„Dacă nu au stagiu de cotizare, au posibilitatea să cumpere vechime. Daca înainte, pe vechiul act normativ se dădea posibilitatea sa îți iei pe ultimii 5 ani, noi am lasat această posibilitate ca indiferent de perioadă, de la 18 ani să poți să cumperi, indiferent de perioadă. Să nu mai condiționăm din ultimii 5 ani – 10 ani, maximum 6 ani de zile”, a conchis președintele CNPP, potrivit sursei menționate.
Condițiile care trebuie îndeplinite sunt următoarele:
- oricine are goluri în cartea de muncă
- o vârsta minimă de peste 18 ani
- perioada în care poate fi cumpărată vechime este nedeterminată
- perioadă maximă ce poate fi cumpărată este de 6 ani
Surpriză maximă pentru sute de mii de pensionari din România
Casa Națională de Pensii Publice informează că , în luna februarie, un număr de 934.111 persoane beneficiau de indemnizația socială pentru pensionari. Numărul acestora este în scădere față de luna ianuarie a acestui an.
Din numărul total de pensionari care beneficiau de indemnizație socială, 793.857 erau pensionari din sistemul public, iar 140.254 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.
În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 300 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Cluj – de 349 lei, Bistriţa-Năsăud (344 lei) şi Hunedoara (340 lei).
În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 158 de lei, valoarea ce mai mare fiind înregistrată în Bucureşti (între 203 lei şi 245 lei, în funcţie de sector) şi în judeţele Ilfov – de 260 lei şi Gorj (233 lei).
Sursă foto: Facebook