Recalcularea pensiilor este un proces anevoios însă la finalul căruia, mulți pensionari vor avea de câștigat sume importante. Nu mai puțin de 100.000 de pensionari sunt vizați de această modificare la legea pensiilor.
Recalcularea pensiilor a început la 1 octombrie, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) preconizând că procesul va dura până pe 30 septembrie 2019. O altă veste bună pentru pensionari este că majorările vor fi aplicate încă de la data începerii recalculării, chiar dacă deciziile de creștere a pensiilor vor fi gata abia anul viitor.
Marius Budăi, ministrul Muncii, anunță că nu mai puțin de 100.000 români vor avea de câștigat de pe urma acestei modificări, iar creșterea va fi una substanțială, de aproximativ o treime.
CNPP promite că până la finalul lunii noiembrie, vor fi recalculate toate pensiile care intră sub incidența Legii 221/27 iulie 2018, lege aflată în vigoare în momentul de față.. Aceasta are două categorii de dispoziții, vizând de asemenea două categorii diferite de persoane:
- cele care vor solicita deschiderea drepturilor de pensii începând cu luna august 2018, atât din punct de vedere al reducerii vârstei standard de pensionare, cât şi din punct de vedere al stagiului complet de cotizare care se utilizează la determinarea punctajului mediu anual;
- anumite categorii de pensionari cu drepturi în plată, care vor beneficia de recalcularea acestor drepturi prin utilizarea – la determinarea punctajului mediu anual – a unui stagiu complet de cotizare mai mic decât cel utilizat iniţial.
Potrivit CNPP, sunt avute în vedere:
I. persoanele care au realizat un număr determinat de ani în condiţiile fostei grupe I de muncă (anterior datei de 01.04.2001) şi în condiţii speciale de muncă, pentru care vârsta standard de pensionare se reduce cu 1 până la 12 ani, în funcţie de numărul de ani de stagiu de cotizare realizaţi în aceste condiţii, sub rezerva realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de legea nr. 263/2010;
II. anumite categorii socio-profesionale care sunt încadrate în condiţii speciale de muncă şi care beneficiază de o reducere mai mare de 12 ani a vârstei standard de pensionare, precum şi de un cuantum majorat al pensiei prin utilizarea – la determinarea punctajului mediu anual – a unui stagiu complet de cotizare mai mic decât cel general; sub rezerva realizării unui anumit număr de ani lucraţi în aceste locuri de muncă;
III. pensionari care au beneficiat de majorarea prevăzută la art.169`1 şi care – până la data de 31.12.2015 – au avut drepturi stabilite sau recalculate prin utilizarea unui stagiu de cotizare mai mic decât cel general, datorită unor reglementări cu caracter special sau a dispoziţiilor unor hotărâri judecătoreşti;
IV. pensionari cu drepturi deschise între data de 01.01.2011 şi data intrării în vigoare a prezentei legi şi care au desfăşurat un număr determinat de ani în condiţiile speciale prevăzute la art. 30 alin.1, lit. d). e) şi f) din Legea nr.263/2010.