Surprize, surprize pentru microintreprinderi

Tuturor celor care si-au pus sperantele in infiintarea de microintreprinderi se pare ca li se pregateste o surpriza neplacuta. Bomba cu explozie intarziata ascunsa in Memorandumul de finantare cu Fondul Monetar International (FMI) este pe cale sa explodeze. "Vom revizui ordonanta cu privire la impozitarea microintreprinderilor, in vederea eliminarii facilitatilor fiscale distorsionante, pana la sfarsitul anului 2001", astfel suna angajamentul asumat cu aproape un an de zile in urma de catre cabi

Tuturor celor care si-au pus sperantele in infiintarea de microintreprinderi se pare ca li se pregateste o surpriza neplacuta. Bomba cu explozie intarziata ascunsa in Memorandumul de finantare cu Fondul Monetar International (FMI) este pe cale sa explodeze. „Vom revizui ordonanta cu privire la impozitarea microintreprinderilor, in vederea eliminarii facilitatilor fiscale distorsionante, pana la sfarsitul anului 2001”, astfel suna angajamentul asumat cu aproape un an de zile in urma de catre cabinetul Nastase, angajament ce obligat-fortat se pare ca va fi indeplinit.
Amendarea in minus a facilitatilor acordate microintreprinderilor este deocamdata o taina a Ministerului Finantelor Publice. Zvonurile sarace, care au trecut de functionarii ministrului Tanasescu, dau ca sigura schimbarea formulei de impunere prin reintroducerea impozitului pe profit pe o anumita perioada de timp. Avand insa in vedere tendinta eliminarii facilitatilor fiscale „distorsionante”, este foarte posibil ca reducerea impozitului cu 20% in cazul crearii de noi locuri de munca sa fie de asemenea amendata.
Un indiciu ca nu iese fum fara foc ar putea fi amanarea discutarii de catre senatorii Comisiei Buget, Finante, Banci a ordonantei privind impunerea microintreprinderilor.

Verdictul va fi dat curand

Presedintele comisiei, senatorul PSD Viorel stefan, ne-a declarat ca finalizarea proiectului de lege ce ar trebui, prin vot parlamentar, sa consfinteasca ordonanta privind impunerea microintreprinderilor a fost amanata in asteptarea raportului Finantelor. Ministerul ar trebui sa prezinte senatorilor situatia financiara la zi a microintreprinderilor. „Despre o schimbare a legislatiei nu stim inca nimic, cert este ca atat deputatii cat si senatorii au propus conditii si mai relaxate de impunere a microintreprinderilor decat prevede Ordonanta nr. 24/2001”, spune Viorel stefan. Cat despre conditionarea impusa de Memorandumul de finantare cu FMI, senatorul nu crede ca ar putea exista vreo problema: „se merge pe eliminarea facilitatilor fiscale ce scapa de sub control, cum sunt cele pentru stimularea exportului. La microintreprinderi nu se intampla asa ceva”.
Orice este insa posibil, iar experienta arata ca nu ar fi prima data cand Finantele „opereaza” legi si ordonante cu impact direct in bugetul statului. Surpriza Ministerului Finantelor s-ar putea produce pe data de 19 iunie a.c., zi in care senatorii reiau discutiile pe tema impunerii microintreprinderilor. Pana atunci, este bine de stiut ca, in ipoteza in care Parlamentul aproba ordonanta asa cum este completata, microintreprinderilor le va fi si mai bine decat in prezent. Sunt propuse urmatoarele schimbari: alegerea libera a sistemului de impunere (pe venit sau pe profit), scaderea cotei de impozitare de la 1,5% la 0,5% si aplicarea acesteia asupra sumei totale a veniturilor semestriale (in loc de trimestriale), acordarea unei perioade de gratie de sase luni de zile microintreprinderilor infiintate in cursul unui an fiscal.     

Amendamentele propuse In Senat si Camera Deputatilor vizeaza o si mai generoasa relaxare fiscala

Alegerea formulei de impozitare
· Textul Ordonantei de Guvern nr.24/2001: „Sunt obligate la plata unui impozit aplicat asupra veniturilor obtinute din orice sursa.”
· Amendament: „Pot plati un impozit aplicat asupra veniturilor.”
· Motivare: Se da posibilitatea ca persoanele juridice sa opteze pentru formula de impozitare cea mai avantajoasa.
Perioada de gratie
· Amendament: „Persoanele juridice infiintate in cursul unui an fiscal beneficiaza de scutire de impozit pe veniturile obtinute din orice sursa pe o perioada de 6 luni de zile de la infiintare”.
· Motivare: Se da posibilitatea persoanelor juridice sa efectueze o activitate profitabila.
Cota redusa de impozitare
· Textul Ordonantei de Guvern nr.24/2001: „Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 1,5% asupra sumei totale a veniturilor trimestriale obtinute din orice sursa, respectiv asupra veniturilor inscrise in contul de profit si pierderi pentru microintreprinderi”.
· Amendament: „Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 0,5% asupra sumei totale a veniturilor semestriale obtinute din orice sursa, respectiv asupra veniturilor inscrise in contul de profit si pierderi pentru microintreprinderi”.
· Motivare: Reducerea cotei de impozit ofera posibilitatea dezvoltarii microintreprinderilor.