Procurorii DNA efectuează luni dimineaţa percheziţii la Administraţia Spitalelor Bucureşti, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, au declarat surse judiciare. Ar fi vorba despre un dosar de corupţie legat de achiziţii publice.
DNA face percheziții la Administrația Spitalelor
Procurorii DNA efectuează luni dimineaţa opt percheziţii la Administraţia Spitalelor Bucureşti. Instituția este aflată în subordinea Primăriei Capitalei, au declarat surse judiciare.
Potrivit unor surse din rândul investigatorilor, procurorii anticorupție au în vederea favorizarea unor companii la atribuirea unor contracte de achiziție publică.
Ancheta are în vedere mai multe persoane din conducerea instituției. Acestea sunt anchetate pentru corupție în acest caz.
Vizat de anchetă ar fi directorul adjunct al instituţiei, Cristian Plută, care ar fi luat mită în două tranşe, respectiv 20.000 de euro şi 300.000 de lei.
Procurorii DNA au de mai multă vreme suspiciuni în acest caz care are în vedere fapte de luare de mită. După percheziții vor avea loc audieri, directorul general adjunct urmând să dea declarații anchetatorilor. Administrația Spitalelor gestionează spitalele și instituțiile de sănătate publică aflate în coordonarea municipalități.
Rafila a cerut o analiză
Anterior, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a vorbit despre faptul că ASSMB (Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti) nu a început încă achiziția de ambulatorii pentru anumite spitale din Capitală.
„Eu nu știu ce așteaptă ASSMB-ul. Eu am făcut o analiză împreună cu secretarul de stat responsabil de aceste investiții și am observat cu surprindere că cei de la ASSMB în loc să se apuce de achizițiile pentru aceste ambulatorii, s-au apucat să facă achiziții de consultanță pentru achiziție“, a spus Rafila.
Ministrul Sănătății a mai spus că „trebuie să clarificăm pentru că toată această chestiune cu nenumăratele contracte de consultanță pentru achiziție, și nici nu mă refer la valoarea lor, este anormală, este neobișnuită de fapt. Din moment ce se referă la proiecte de valoare relativ mică, care nu presupun niciun fel de lucruri extraordinare, sunt lucruri care se achiziționează în mod curent de către spitale. Nu știu pentru ce anume trebuie consultanță.” Acesta și-a manifestat încrederea că instituțiile specializate vor efectua cercetări la ASSMB.
Urmează de văzut ce probe vor fi ridicate din cele 8 locații în care se efectuează perchezițiile. Cel mai probabil vor fi luate de către investigatori înscrisuri și mai multe dispozitive de stocare date. Este foarte posibil să fie aduse noi persoane la audieri. Vorbim atât despre martori, cât și despre persoanele vizate direct de anchetă.