Anunţ surpriză înainte de decizia CCR. Se pare că raportul întocmit de judecătorul-raportor Petre Lăzăroiu, în ceea ce privește sesizarea depusă de Iordache la CCR cu privire la completurile de trei judecători de la ÎCCJ este orientat spre admiterea acțiunii fostului ministru al justiției, au explicat pentru G4Media.ro surse din CCR.

”Concluziile raportului lasă la latitudinea Curții să decidă, nu se face o recomandare clară pro sau contra admiterii sau respingerii sesizării. În schimb, întreaga argumentație este orientată (spre admiterea sesizării lui Iordache – n. red). Foarte probabil va fi luată o decizie azi. Toate lucrurile arată acest lucru. Ca decizia să fie amânată ar trebui ca un judecător să propună acest lucru și se supune la vot”, au spus sursele citate.

Petre Lăzăroiu a fost desemnat de președintele CCR, Valer Dorneanu, judecător-raportor în această speță care l-ar putea salva pe Dragnea de condamnarea în primă instanță de trei ani și jumătate de închisoare cu executare primită anul trecut în dosarul angajărilor fictive de la Protecția copilului Teleorman.

Sursele mai spun că Lăzăroiu a transmis raportul colegilor săi judecători abia marți după-amiaza, cu mai puțin de 24 de ore înaintea ședinței de judecată, stabilită pentru miercuri la ora 10, lucru rar întâlinit în practică. Este surprinzător faptul ca un judecător să transmită atât de târziu raportul, mai ales într-o speță atât de importantă.

Lăzăroiu a fost numit judecător CCR în septembrie 2008 de Traian Băsescu. El urmează să părăsească CCR în vara acestui an.

Ultimele informaţii mai spun că CCR a cerut anterior ședinței de miercuri o serie de informații de la Înalta Curte de Casație și Justiție referitoare la completurile de trei judecători.

”Au fost cerute informații despre modul de constituire al completurilor de 3 judecători și despre specializarea acestora, începând cu 2009. De asemenea, CCR a solicitat date și despre câte dosare au fost judecate în baza legii 78/2000 (privind prevenirea corupției – n. red.), despre impact și altele”, au mai precizat sursele citate.

La sfârșitul lunii martie, Florin Iordache, în calitate de președinte delegat al Camerei Deputaților, când i-a ţinut locul lui Dragnea, a sesizat CCR pentru soluționarea unui presupus conflict între Parlament și Înalta Curte privind inexistența completurilor de 3 judecători specializate pe corupție la ICCJ. Ulterior, în punctul de vedere transmis Curții Constituționale, președinta ÎCCJ, Cristina Tarcea, a solicitat respingerea ca inadmisibilă a sesizării făcute de Iordache, argumentând, pe baza jurisprudenței CCR, că atributul sesizării Curții cu un conflict juridic nu poate fi delegat de președintele Camerei Deputaților.