SCENARIU – Guvernul trece la pasul 2: DNA şi DIICOT se topesc într-o nouă instituţie, Kovesi este înlăturată

Guvernul ar pregăti, potrivit unor surse vehiculate în presă, desfiinţarea DNA şi DIICOT şi contopirea lor într-o nouă instituţie-mamut, urmând ca actuali şefi ai celor două structuri, Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Horodniceanu, să fie înlăturaţi.

Noua instituție, care va avea prerogative în materie de anticorupție și antiterorism, ar putea fi condusă de Oana Schmidt-Hăineală, numită recent secretar de stat în Ministerul Justiției, potrivit EVZ, care citează Euractiv.ro.

Fostul ministru tehnocrat al Justiţiei, Raluca Prună, vorbea în noiembrie 2016 despre faptul că DIICOT și DNA ar putea fi reunite într-o singură structură, însă doar într-un viitor îndepărtat.

"Am făcut din DIICOT, instituțional vorbind, exact ceea ce este și DNA-ul. Și am făcut asta în considerarea unei viziuni mai largi, întrucât, nu știu, este de presupus că în 10 ani, nu știu, într-un orizont de timp, pe termen lung de fapt, aceste structuri specializate probabil că vor fi reunite într-una singură. Rămâne de văzut cum evoluează societatea românească. (…) Un tip de Parchet Antimafia, care se ocupă și de corupție și de crimă organizată, dar repet, este un orizont pe un termen foarte lung", a declarat fostul ministru.

Augustin Lazăr, despre o eventuală ordonanţă de contopire a DNA şi DIICOT: Ar fi o eroare fundamentală

O eventuală decizie de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă pentru contopirea DNA şi DIICOT ar reprezenta 'o eroare fundamentală', a afirmat joi procurorul general, Augustin Lazăr.

'Ar fi o eroare fundamentală din partea cuiva, şi aici cred că nu ar mai fi vorba de o inabilitate, ci chiar de o altă strategie, dar care să nu fie de combatere a criminalităţii, ci probabil o strategie inversă', a declarat Augustin Lazăr, înainte de începerea şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii.

În opinia sa, o astfel de măsură nu ar fi nici urgentă şi nici necesară.

'În mod clar, când se dă o ordonanţă de urgenţă, deja ştim ce înseamnă ordonanţă de urgenţă, presupune o urgenţă, presupune ceva ce nu se întruneşte în acest moment. Şi în niciun caz nu este necesară o astfel de contopire sau o altfel de măsură despre care s-ar discuta, să se desfiinţeze prin contopire două structuri de elită ale Ministerului Public, care se pare că deranjează multă lume, de vreme ce îşi fac datoria', a explicat procurorul general.

El a precizat că orice decizie privind reorganizarea sistemului judiciar nu poate fi luată fără consultarea prealabilă a instituţiilor din domeniu.

'Strategia de politică penală trebuie să fie raţională şi nu discreţionară. Cine doreşte să facă ceva ca organele judiciare să funcţioneze mai bine trebuie să ne consulte pe noi, care ne ocupăm cu această chestiune. După cum am văzut, din păcate, sunt consultaţi infractorii. Şi, dacă sunt consultaţi infractorii, cred că cei care au astfel de iniţiative nu au o bună imagine a ceea ce trebuie făcut. Eu aştept cu foarte mult interes să văd ce fel de proiect de act normativ poate să iasă', a mai spus Augustin Lazăr.

Ministerul Justiţiei precizează că nu are în vedere reorganizarea DNA şi DIICOT

Ministerul Justiţiei precizează că nu are în vedere reorganizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Precizarea MJ vine ca urmare a unor informaţii vehiculate în spaţiul public privind emiterea unei eventuale ordonanţe ce ar viza reorganizarea DNA şi DIICOT.

'Ministerul Justiţiei precizează faptul că nu are în vedere reorganizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi infirmă toate informaţiile vehiculate recent în spaţiul public pe această temă', se arată într-un comunicat transmis joi de MJ.