Revista germană Der Spiegel scrie că Germania are în plan , în contextul atacului Ucrainei să ofere NATO trupe, sisteme de apărare antiaeriană şi nave de război pentru a-şi consolida flancul estic. Revista nu a precizat însă sursele care au spus astfel de informații, iar Ministerul Apărării nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, scrie DPA.
Astfel, sursa citată arată că, potrivit unui pachet prezentat de armată ministrului apărării Christine Lambrecht, Germania ar putea trimite o companie de infanterie cu aproximativ 150 de soldaţi şi mai mult de o duzină de vehicule blindate Boxer în timp util.
În același timp, Germania mai are în plan și să ofere sisteme de rachete antiaeriene „Patriot”, o corvetă şi o fregată. Navele ar trebui retrase din alte misiuni în Mediterana, arată sursa citată.
Amintim faptul că reacția din Germania vine în contextul în care joi dimineață, Rusia a invadat Ucraina pe uscat, în aer şi pe mare, în urma unei declaraţii de război a preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.
Până acum sunt estimate sute de morți și totodată, sute de mii de persoane care au fugit din țară în urma exploziilor din mai multe orașe.
Cum arată lucrurile în Ucraina
Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România, declara în urmă cu câteva ore că atacul Rusiei asupra țării sale este unul concertat, iar Ucraina este lovită din toate părțile.
El a precizat că șase avioane de luptă rusești au fost doborâte ieri, dar și mai multe elicoptere și tancuri. Pe de altă parte, atacurile continuă să fie destul de ample.
„Armata ucraineană e pregătită și a fost pregătită pentru un astfel de scenariu. A ripostat și ripostează în continuare. După ultimele date de la ora 13, au fost doborâte 6 avioane de luptă rusești, un număr mare de elicoptere și un număr mare de tancuri și blindate. Au fost luați inclusiv prizonieri soldați ruși.
În momentul de față, atacurile sunt foarte masive. E foarte greu de a-i ține la linie, de asta am apelat la toți partenerii noștri internaționali, că să depunem toate eforturile politico-diplomatice, pentru a lupta pe două fronturi, frontul politico-diplomatic și frontul ca atare”, a spus diplomatul.
Deși Statele Unite şi alţi membri NATO au trimis ajutor militar Ucrainei, aceștia au anunțat că nu există intenţia de a trimite trupe în Ucraina de teamă să nu declanşeze un conflict european mai larg.