Surse de la vârful partidului afirmă că liberalii nu s-ar împotrivi ca fostul director SRI Eduard Hellvig să se întoarcă în partid.

„Dacă el va lua decizia să revină în PNL, ușa partidului este deschisă. Îl așteptăm cu brațele deschise”, au declarat, marți, surse din conducerea partidului.

Liberalii nu au dorit să comenteze dacă a existat deja o discuție cu Hellvig pe această temă, iar fostul director SRI nu și-a anunțat încă public planurile, existând speculații că acesta ar putea viza inclusiv o candidatură la prezidențiale.

Hellvig, implicat în cele mai mari succese liberale

Întrebat dacă Hellvig ar putea reveni în PNL, purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Stroe a fost marți reținut în declarații.

„De numele şi mandatul său în funcţia de secretar general poate se leagă cele mai importante succese liberale şi politice pe care PNL le-a avut.

Dar, în momentul de faţă, este cel puţin pentru mine şi pentru orice alt membru al PNL extrem de dificil să facă aprecieri în legătură cu viitorul politic, profesional sau instituţional al domnului Hellvig.

El este singurul în măsură să decidă în sensul ăsta, să aibă aceste opţiuni”, a afirmat Stroe. Înainte să ajungă în 2015 șeful SRI, Hellvig a fost secretar general al PNL.

Demisia, gest de normalitate

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a vorbit marți, pe 4 iulie, despre demisia lui Eduard Hellvig de la conducerea Serviciului Român de Informații (SRI), dar și despre o posibilă revenire a acestuia în politică.
Părerea lui Ionuț Stroe despre demisia lui Eduard Hellvig de la conducerea SRI

Ionuț Stroe a spus că demisia lui Eduard Hellvig de la conducerea SRI a fost un gest de normalitate și de onoare.

”Gestul domnului Hellvig este un gest de absolută normalitate, este un gest de onoare, un gest care aduce chiar dacă ciudat pentru mulţi, am văzut reacţiile în societatea românească, aduce o normalitate care din păcate în România a devenit excepţie.

Mie mi-ar fi drag şi cred că tuturor ne-ar fi drag să trăim într-o societate în care astfel de gesturi de responsabilitate, de onoare, să devină o practică curentă.

De altfel, ştiţi foarte bine, este un gest de retrage voluntară, conform propriei voinţe, din această funcţie publică extrem de puternică, la finalul unui mandat în care şi-a îndeplinit toate obiectivele angajate la începutul său, după o perioadă de timp destul de lungă”, a declarat acesta.

Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, există foarte multe întrebări și scenarii care s-au țesut pe seama gestului Eduard Hellvig.

”Haideţi să îl privim ca pe un gest absolut normal şi să salutăm asemenea demersuri, dacă sunt. Mandatul directorului SRI nu este limitat în timp, există o practică ca preşedintele nou ales să numească un nou şef, dar aceasta nu este o regulă”, a afirmat liberalul.