Riscăm să revenim la starea de urgență. Această întrebare se află pe buzele multor români, mai ales după ce numărul cazurilor de infectări cu Covid-19 a explodat în ultimele zile. În acest moemnt, Guvernul Orban analizează ce variante sunt pentru a nu ajunge într-o situație critică.
Potrivit unor surse politice, Orban trebuie să se decidă în zilele următoare dacă preelungește starea de alertă sau dacă le va impune românilor restricții și va veni cu starea de urgență. Guvernul ia în calcul această ultimă variantă după ce specialiştii în sănătate sunt de părere că sunt necesare restricţii mai dure în privința răspândirii Covid-19, mai ales că tot mai mulți români au ajuns să nu mai respecte măsurile de distanţare socială şi de protecţie sanitară.
Dacă va fi nevoit să împună din nou starea de urgenţă, Orban ia în calcul să facă acest lucru doar în localităţile sau judeţele unde cazurile de COVID-19 au explodat. Astfel, românii din zonele cele mai afectate ar putea fi obligați să accepte măsurile severe de izolare care au existat în luna martie.
Ce soluție vrea Orban
Potrivit surselor menționate, în această săptămână totul va depinde de numărul de infectări. Dacă vor crește, atunci atât Orban cât și preşedintele Klaus Iohannis vor fi nevoiţi să impună starea de urgenţă în anumite zone.
Măsura nu este însă una dorită de premier, care înclină spre prelungirea stării de alertă cu încă o lună. Motivele care îl fac pe Orban să nu-și dorească din nou o măsură extremă țin de evoluția economiei, un blocaj total nefiind o soluție în acest moment. Şi nici din punct de vedere politic nu este o soluție care să ajute PNL, mai ales că se apropie alegerile locale şi parlamentare, iar măsurile radicale ar fi decontate de liberali. În plus, Orban ar înclina pentru prelungirea stării de alertă pentru că această procedură nu necesită aprobarea Parlamentului și, în consecință, nici declanșarea a încă unui război cu PSD. Premierul vrea însă să vadă trecută legea privind carantina şi izolarea, astfel încât statul să aibă soluțiile egale de a interna obligatoriu persoanele pozitive asimptomatice.
Foto: INQUAM PHOTOS, Octav Ganea