Potrivit unei scrisori de cercetare care a fost publicată online pe 13 septembrie în JAMA Network Open, există diferențe între sursele de informații contraceptive pe care adolescenții și tinerii adulți (AYA) din Statele Unite le preferă și sursele pe care le cunosc de fapt.
Sursele de informații contraceptive ale tinerilor
O examinare a surselor dorite și reale de informații contraceptive în rândul adolescenților și adulților tineri (AYA) a fost efectuată de Elizabeth Pleasants, doctor în sănătate publică de la Universitatea din California, Berkeley, și colegii săi.
În plus, au fost evaluate relațiile cu raportarea unor informații contraceptive suficiente.
Un total de 1.150 de adolescenți și tineri adulți cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani au participat la sondajul online 2023 Thanks, Birth Control Survey, care a fost analizat, scrie Medical Express.
Inconsecvențe între sursele alese și cele reale de consiliere contraceptivă
În plus față de diferențele în funcție de vârstă, cercetătorii au descoperit inconsecvențe între sursele alese și cele reale de consiliere contraceptivă în rândul adolescenților și adulților tineri.
Clinicienii au fost sursa preferată cel mai frecvent de 68% dintre cei cu vârste mai mici de 18 ani, 84% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani și 87% dintre cei cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.
Cu toate acestea, clinicienii au fost sursele reale de informații într-un procent semnificativ mai mic de cazuri (33% în rândul persoanelor cu vârsta mai mică de 18 ani, 43% în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani și 50% în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani).
În rândul persoanelor în vârstă, site-urile web au fost indicate ca sursă preferată și nu ca sursă reală mai frecvent decât în rândul participanților mai tineri (36% față de 18% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani și 38% față de 17% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani).
Deși rețelele de socializare au fost preferate de un procent mai mic de respondenți (6% în rândul celor mai tineri de 18 ani, 12% în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani și 10% în rândul celor cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani), acestea au fost a doua cea mai frecventă sursă reală pentru respondenții cu vârste de 18 ani și peste (28% în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani și 18% în rândul celor cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani).
„Angajamentul clinicianului în educația pentru sănătate online poate fi o strategie pentru a ajuta AYA să acceseze informațiile contraceptive preferate”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.