Susan Johnson: „Romania este in progres”

Capital: Excelenta, Ambasada S.U.A. a dezvoltat in ultimii ani multe programe interesante si folositoare Romaniei. In care dintre domeniile cooperarii romano-americane s-au inregistrat cele mai fructuoase rezultate?Susan Johnson: Dorim sa jucam un rol pozitiv in dezvoltarea institutiilor democratice si a economiei de piata in Romania. Multe dintre sectiile Ambasadei coopereaza cu numeroase institutii romanesti intr-o mare varietate de domenii si cred ca cele mai multe dintre programele noastre a

Capital: Excelenta, Ambasada S.U.A. a dezvoltat in ultimii ani multe programe interesante si folositoare Romaniei. In care dintre domeniile cooperarii romano-americane s-au inregistrat cele mai fructuoase rezultate?
Susan Johnson: Dorim sa jucam un rol pozitiv in dezvoltarea institutiilor democratice si a economiei de piata in Romania. Multe dintre sectiile Ambasadei coopereaza cu numeroase institutii romanesti intr-o mare varietate de domenii si cred ca cele mai multe dintre programele noastre au in vedere scopul pe care l-am mentionat. Romania este cea mai mare tara din sud-estul Europei si succesul democratiei aici ar putea fi un model important pentru intreaga regiune. Diferite sectii ale Ambasadei S.U.A. lucreaza cu institutiile executive, cu cele din mass-media, cu grupari profesionale si alte organizatii neguvernamentale pentru a dezvolta o mentalitate deschisa si receptiva din punctul de vedere al cetatenilor si pentru a sprijini societatea civila.
Sfera economica este, desigur, cruciala pentru relatiile noastre. Oamenii talentati si resursele naturale ale Romaniei pot face iar din aceasta tara o putere regionala majora, asa cum a fost inainte de al doilea razboi mondial.
Noi am acordat asistenta tehnica pentru accelerarea privatizarii si restructurare. Ambasada mai doreste sa promoveze un cadru juridic transparent si coerent, cu instante eficiente, deoarece aceasta va incuraja mult investitiile. Noi am promovat consecvent cooperarea firmelor americane cu economia romaneasca.
Totodata, asteptam cu nerabdare sa lucram impreuna cu Romania in domeniul securitatii regionale. Romania a avut contributii foarte bune si poate continua in acest fel. Colaborarea noastra pe aceasta tema acopera multe probleme, cum sunt restructurarea Armatei si a industriei de armament, progresul in intelegerea exigentelor de acceptare in NATO si incurajarea participarii la activitatile Initiativei de Cooperare Sud-Est Europene (SECI).
Capital: Si-au atins scopul aceste programe? Exista programe care au reusit mai mult si altele care au reusit mai putin?
Susan Johnson: Suntem multumiti de cooperarea cu Romania si suntem optimisti in ceea ce priveste evolutia postcomunista a acestei tari catre sistemul pietei libere si consolidarea democratiei. In orice intreprindere umana este loc pentru mai bine. Este loc pentru mai bine in modul cum tara mea isi gestioneaza propriile-i treburi, in programele Ambasadei mele, ca si in modul cum se dezvolta Romania. Oricum, tendinta generala este pozitiva.
Capital: Cum ati defini, cum ati explica interesul pe care companiile americane il manifesta fata de Romania, in acest moment?
Susan Johnson: Multi posibili investitori americani sunt inca in faza de evaluare a situatiei economice din Romania. Pe masura ce sistemul pietei libere va continua sa prinda radacini si se va dezvolta cadrul juridic de reglementare a relatiilor de afaceri, tot mai multi investitori americani vor fi interesati sa vina aici. Romania insasi are un rol esential de jucat in acest proces, acela de a dezvolta un mediu normativ si institutional care sa conduca la cresterea atat a afacerilor autohtone, cat si a celor cu parteneri externi.
Capital: Cand va intoarceti acasa si compatriotii dvs. va intreaba: „Cum este Romania?”, ce le raspundeti?
Susan Johnson: Le spun prietenilor si colegilor mei ca Romania este o tara in progres. Ca este foarte dornica sa se alature Occidentului, dupa ce a fost despartita de acesta timp de 40 de ani. Iar acest proces este deopotriva emotionant si interesant.
Le mai spun ca Romania este frumoasa, o tara de care te atasezi, si ca este foarte ofertanta din punct de vedere turistic.
Capital: Daca misiunea dvs. in Romania s-ar incheia maine, ce ati vrea sa pastrati de aici drept amintire? Si ce nu ati dori sa pastrati?
Susan Johnson: Simtul dezvoltarii si perfectionarii profesionale este probabil cel mai important lucru pe care l-as lua de aici. Cred ca eu si colegii mei am fost de folos in a largi sfera avantajelor Statelor Unite si Romaniei, dar mi-ar fi greu sa afirm ca acest lucru ar fi mai important decat contactele pe care le-am avut cu romanii insisi in cursul activitatii mele. Ambele mi-au adus o imensa satisfactie.     

Carte de vizita

Ocupa cea mai inalta pozitie in Ambasada S.U.A. la Bucuresti, in asteptarea confirmarii in functia de Ambasador a dlui Michael Guest, asistentul Secretarului Departamentului de Stat pentru relatia cu Congresul S.U.A.
Dna Susan Johnson a absolvit John Hopkins School of Advanced International Studies si Principia College. Vorbeste fluent patru limbi straine. Anterior, a fost Adjunctul Sefului Misiunii Diplomatice a S.U.A. in Mauritius si a avut insarcinari din partea Departamentului de Stat in Rusia, Pakistan, Mexic, la Natiunile Unite, precum si in Centrala din Washington. De asemenea, a coordonat in Kazahstan implementarea unor programe de asistenta in privatizare si postprivatizare. La Ambasada din Bucuresti, ca Adjunct al Sefului Misiunii Diplomatice, a fost responsabila pentru managementul programelor si resurselor, formularea si implementarea politicilor, realizarea rapoartelor politice si economice.