Finanțele rușilor din România nu mai sunt sigure. O convenție va fi suspendată

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri un Memorandum cu tema: „Aprobarea măsurilor pentru suspendarea Convenţiei între Guvernul României și Guvernul Federaţiei Ruse privind evitarea dublei impuneri în cazul impozitelor pe venit și pe capital, semnată la Moscova pe 27 septembrie 1993 și ratificată prin Legea nr. 38 din 16 iunie 1994”.

Convenția a fost semnată la Moscova în septembrie 1993 de premierul român de atunci, Nicolae Văcăroiu, și omologul său rus, Viktor Cernomîrdin. Scopul acesteia era să sprijine și să întărească relațiile economice dintre cele două țări, stabilind un mecanism pentru evitarea dublei impuneri asupra persoanelor rezidente ale unuia sau ambelor state contractante.

Convenția se aplica impozitelor pe venit și pe capital impuse de fiecare stat contractant, inclusiv de subdiviziunile sau autoritățile locale ale acestora, indiferent de modul în care erau colectate.

„Vor fi considerate impozite pe venit şi pe capital toate impozitele stabilite pe venitul total, pe capitalul total sau pe elementele de venit sau de capital, inclusiv impozitele pe câştigurile provenite din înstrăinarea proprietăţii mobiliare sau imobiliare, precum şi impozitele asupra creşterii capitalului”, se menționează în Convenția ale cărei prevederi urmează să fie suspendate.

În România, impozitele la care se aplică prevederile Convenției sunt:

(i) impozitul pe veniturile persoanelor fizice;

(ii) impozitul pe profiturile persoanelor juridice;

(iii) impozitul pe salarii și alte remunerații similare;

(iv) impozitul pe veniturile din activități agricole;

(v) impozitul pe dividende,

acestea fiind denumite în continuare impozit român.

În Federația Rusă, impozitele la care se aplică prevederile Convenției sunt:

(i) impozitul pe profiturile întreprinderilor și organizațiilor;

(ii) impozitul pe venitul băncilor;

(iii) impozitul pe venitul activităților de asigurare;

(iv) impozitul pe venitul persoanelor fizice;

(v) impozitul pe capitalul întreprinderilor;

(vi) impozitul pe capitalul persoanelor fizice,

acestea fiind denumite în continuare impozit rus.

Convenția se aplică și oricăror impozite identice sau esențial similare stabilite după data semnării acesteia, fie în completarea, fie în înlocuirea impozitelor existente. Autoritățile competente ale statelor contractante se vor informa reciproc despre orice modificări importante în legislațiile lor fiscale.

Convenția acoperă următoarele tipuri de venituri: Venitul din proprietăți imobiliare, Profituri din întreprinderi, Venituri din transporturi internaționale, Dividende, Dobânzi, Redevențe, Câștiguri de capital, Venituri din exercitarea unei profesii independente, Venituri din profesii dependente (salarii), Remunerații ale membrilor consiliului de administrație, Venituri obținute de artiști și sportivi, Pensii, Remunerații pentru funcții guvernamentale, Plăți primite de studenți și practicanți, și Alte venituri.

În ce privește metodele pentru eliminarea dublei impuneri, Convenția stipulează următoarele:

„Când un rezident al unui stat contractant obţine venituri din celălalt stat contractant, care, în concordanţă cu prevederile acestei convenţii, pot fi impuse în acel celălalt stat contractant, nivelul impozitului pe acel venit plătibil în celălalt stat contractant poate fi dedus din impozitul perceput în primul stat contractant menţionat. Nivelul deducerii, totuşi, nu va depăşi nivelul impozitului care s-ar fi datorat în primul stat contractant menţionat, pe acel venit, potrivit legislaţiei fiscale şi reglementărilor sale”.