Ce s-a întâmplat, de fapt, la proces
Simona Halep, una dintre cele mai mari campioane ale României, a fost suspendată timp de patru ani de către tribunalul Sports Resolutions, după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat și i s-au găsit neregularități în pașaportul biologic. Aceasta a fost acuzată de încălcarea regulilor antidoping și a făcut imediat apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, încercând să își demonstreze nevinovăția.
Fostul președinte al Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), Cristi Balaj, a explicat într-o intervenție recentă în emisiunea Fanatik Superliga motivele pentru care procesul Simonei Halep a durat atât de mult. De asemenea, el a respins ideea unui complot împotriva sportivilor români.
Potrivit acestuia, Comisia a analizat amănunțit toate probele și argumentele prezentate de avocații Simonei Halep, inclusiv informațiile din pașaportul biologic și recomandările personalului sportivei. Cristi Balaj a subliniat că aceasta nu a fost o întârziere intenționată, ci o necesitate pentru a asigura o decizie corectă și echitabilă.
El a subliniat că acea comisie a fost dedicată luării unei decizii corecte, indiferent de durata procesului.
“Până la urmă, pe cei de la comisia respectivă, pentru ei nu a fost important să dea decizia în 8 luni sau 12 luni. Atâta timp cât a fost un dosar complex, iar avocaţii Simonei au venit cu completări care au trebuit analizate şi reanalizate, cu o audiere de foarte multe ore şi a trebuit să existe un transcript al acelor audieri, cu motivarea care are foarte multe pagini, pe cei din Comisie nu i-a interesat dacă decizia se dă după un an.
Cel mai important a fost să dea o decizie corectă atâta timp cât ştiau că sancţiunea este mai mare decât un an. Ne ducem într-o direcţie greşită când spunem că şi-au bătut joc de Halep, de noi”, spune acesta.
Propunerea pentru Simona Halep a fost de şase ani
Cristi Balaj a explicat faptul că sancțiunea a fost redusă de la șase ani la patru ani.
“Pentru cei de la Comisia care a dat sancţiunea, nu era cel mai important să dea decizia rapid. Era cel mai important să analizezi şi ce aduce partea adversă, probele, şi să dea decizia corectă. Nu o decizie rapidă.
Noi ne-am cramponat că am luat-o ca pe o umilinţă. Cu ce ne-ar fi ajutat dacă s-ar fi dat decizia mai rapid? Putea să primească şase ani pentru că sunt două abateri.
Pentru fiecare abatere, sancţiunea este de patru ani de zile. Le-au comasat. Trebuie făcute simultan. S-au suprapus şi au rămas patru ani, probabil. Propunerea a fost de şase ani, iar comisia, blamată că nu a dat mai repede, i-a dat patru ani”, a mai precizat acesta.
Pedeapsa sportivei ar putea fi redusă
Cristi Balaj a subliniat că orice sportiv se confruntă cu dificultăți atunci când trebuie să accepte o astfel de decizie. În special cei care știu că nu au încălcat regulile antidoping în mod intenționat.
El a menționat că există posibilitatea ca un reprezentant din staff-ul Simonei Halep să fie adus în discuție. El ar a demonstra lipsa intenției din partea sportivei. Acest reprezentant ar fi cel care a recomandat și garantat siguranța produsului Roxadustat.
În acest caz, sancțiunea ar putea fi redusă, dar este important ca Halep să-și demonstreze nevinovăția în fața instanței. Toată țara speră că una dintre cele mai mari campioane ale României va reveni pe terenul de tenis.
“Probabil depăşirile sunt mult prea mici, nu ştiu de ce contestă. Orice paşaport biologic poate fi contestat, dar WADA a stabilit că dacă s-a depăşit limita, din punctul lor de vedere este sancţiune.
Tu ca şi sportiv, dacă ştii că nu ai luat niciodată nimic, e greu să accepţi o astfel de decizie. Dacă există o persoană din staff care trebuia să fie mai atentă… Este exclus să fie ceva împotriva românilor, este mania persecuţiei.
Important, să sperăm că poate să îşi demonstreze nevinovăţia. Există posibilitatea să vină reprezentantul care i-a recomandat şi i-a garantat că produsul poate fi ingerat, că nu este un pericol din punct de vedere anti-doping. Dacă există o asemenea persoană, atunci putem vorbi de lipsa intenţiei. În acest caz, sancţiunea există, dar este redusă”, a spus Cristi Balaj.