Încă un caz de dopaj zguduie sportul românesc! Vlad Dascălu Ratează Jocurile Olimpice
Federația Română de Ciclism a comunicat marți seară că Tribunalul Antidoping al Uniunii Internaționale de Ciclism a emis o decizie de suspendare în cazul sportivului Vlad Dascălu.
„Cu regret vă informăm că Tribunalul Antidoping UCI a pronunțat o decizie de suspendare a lui Vlad Dascălu. Tribunalul l-a găsit pe Vlad vinovat de încălcarea regulilor anti-doping, respectiv trei abateri la declararea locației într-un interval de 12 luni, impunându-i o perioadă de suspendare de 17 luni.
În conformitate cu prevederile Codului Mondial Anti-Doping și a Regulilor UCI Anti-Doping, perioada de suspendare începe din ziua notificării deciziei, în acest caz, 21 mai 2024.
Decizia poate fi atacată la Curtea de Arbitraj Sportiv (TAS) în termen de o lună.
UCI nu va comenta în continuare această problemă.
Ținem să clarificăm faptul că:
– NU este vorba despre un caz de doping!
– Federația Română de Ciclism nu se poate implica în caz, în afară de susținerea morală a lui Vlad.
Vom reveni cu alte detalii, pe măsură ce le vom avea” a scris FR Ciclism pe pagina sa de Facebook.
A avut trei abateri în ultimele 12 luni
Tribunalul a constatat că Vlad a încălcat regulile antidoping prin neconformitate cu trei abateri privind declararea locației într-un interval de 12 luni. În urma acestei constatări, i s-a impus o suspendare de 17 luni.
Conform Codului Mondial Antidoping și a Regulilor UCI Antidoping, perioada de suspendare începe din ziua în care decizia este notificată, în acest caz, la data de 21 mai 2024, și va dura până la 20 octombrie 2025.
Se precizează că decizia poate fi contestată la Curtea de Arbitraj Sportiv (TAS) în termen de o lună.
Federația Română de Ciclism a subliniat că acesta nu este un caz de dopaj și că nu poate interveni în afara susținerii morale a lui Vlad.
În urma deciziei UCI, Vlad Dascălu nu va putea lua parte la Jocurile Olimpice de la Paris.
După cum se știe, ciclismul este arătat cu degetul de cele mai multe ori ca fiind sportul cel mai necurat, că rutierii apelează la mijloace neortodoxe pentru a atinge obiectivele. Iar cazul cel mai cunoscut este cel al celebrului ciclist Lance Armstrong, după care s-a și făcut un film.
Considerat în perioada sa de glorie drept unul dintre cei mai mari ciclişti, dacă nu cel mai mare, Armstrong a fost deposedat în 2013 de cele 7 Tururi ale Franţei consecutive pe care le câştigase, după ce cu un an mai devreme fusese suspendat pe viaţă din cauza dopingului pe care l-a practicat. În ianuarie 2013, Lance Armstrong a recunoscut, în cursul unui interviu acordat celebrei Oprah Winfrey, că a recurs la dopaj în cea mai mare parte a carierei sale sportive.