Protestul fermierilor din Târgu Mureș se suspendă! Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus că nu dorește decât să îi ajute și să lucreze împreună pentru a dezvolta agricultura și procesarea românească.
Protestul fermierilor din Târgu Mureș se suspendă
Protestul fermierilor din Târgu Mureș se suspendă! Florin Barbu a spus că a întâlnit fermieri dornici să rezolve, împreună cu el, problemele pe care le au și care cunoșteau actele normative adoptate săptămâna trecută de către Guvern.
„La Târgu Mureș, am găsit azi fermieri dornici să rezolvăm problemele pe care le au, care cunoșteau actele normative adoptate săptămâna trecută în Guvern, care au avut răbdare să asculte răspunsurile mele și au înțeles că eu nu vreau decât să îi ajut și să lucrăm împreună pentru a dezvolta agricultura și procesarea românească!”, a scris acesta pe Facebook.
Potrivit ministrului Agriculturii, una dintre principalele solicitări ale fermierilor este prelungirea derogărilor de la GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 (4% pârloagă). Solicitarea a fost prezentată la Bruxelles încă din iulie 2023. Astăzi o susțin 15 state membre prin vot.
În lipsa unui răspuns din partea Comisiei Europene, fermierii i-au dat mandat să solicite plecarea din funcție a comisarului european, a adăugat Florin Barbu.
„Sunt alături de fermierii noștri și le mulțumesc tuturor pentru deschidere și implicare!”, a conchis oficialul.
Fermierii din Mureș, întrevedere de peste trei ore cu Florin Barbu
Luni, pe 22 ianuarie, în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu Mureș, peste 70 de fermieri au participat la o întâlnire de peste 3 ore cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. Fermierii din Mureș, alături de procesatorii din zonă, i-au prezentat ministrului o listă cu 13 revendicări.
Printre acestea se numără solicitarea de a interzice imediat tranzitul și importurile de cereale, semințe oleaginoase, șroturi și alte produse agroalimentare din Ucraina, inclusiv cele care sunt trecute în documente ca provenind din Republica Moldova, Ungaria sau alte țări, dar care au ca origine Ucraina.
În cadrul acestor revendicări, fermierii din Mureș au cerut, de asemenea, demersuri la Bruxelles pentru obținerea de subvenții echitabile în comparație cu celelalte state din Uniunea Europeană. Aceștia doresc, totodată, compensarea pierderilor suferite de fermieri în anul 2023 din cauza importurilor necontrolate din Ucraina.
Ministrul Florin Barbu a evidențiat angajamentul financiar semnificativ pentru sprijinirea agriculturii în acest an, reprezentând cel mai mare efort bugetar înregistrat până acum în istoria României:
“Bugetul Ministerului Agriculturii este pentru prima dată când are 2% din PIB-ul României. Am prins o sumă de 100 euro pe hectar pentru toate culturile din toamna anului 2022. La rectificarea bugetară vrem să venim cu rectificare, în funcție de bugetul pe care îl are Ministerul de Finanțe, cu încă 100 euro pe hectar pentru culturile de primăvară.”
Subvențiile pentru fermieri vor scădea atunci când Ucraina va intra în UE
Participând la întâlnire, Mihaela Neagu, acționarul Fabricii de Zahăr Premium Luduș, i-a informat pe ministrul prezent că în eventualitatea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, subvențiile pentru fermieri vor înregistra o scădere. În special, a pus o întrebare relevantă, având în vedere că Ucraina a fost singura țară care s-a opus aderării României la NATO: „Cum va vota România?”
Răspunsul lui Florin Barbu a fost unul tranșant:
“Ucraina nu poate intra în Uniunea Europeană în următorii 10 ani, iar decizia politică a României va veni abia după această perioadă. Nu știu cum va vota România sau Guvernul atunci, însă Uniunea Europeană are obligația să suplimenteze sumele acordate pentru subvenții în agricultură.”
Mihaela Neagu a mai precizat:
“Fabrica de zahăr Luduș a produs anul trecut 24.000 tone de zahăr, iar pentru acest an am semnat deja contracte cu fermierii români pentru o cantitate dublă de sfeclă de zahăr, 7300 ha, ceea ce înseamnă că am acoperit deja 92% din capacitatea de producție a fabricii. Avem nevoie de sprijin din partea Ministerului Agriculturii, pentru a putea procesa în cele mai bune condiții și să le oferim consumatorilor un zahăr de calitate”.
Creditarea fermierilor și procesatorilor, un proces complicat
Întrebările investitoarei Mihaela Neagu au inclus și preocuparea legată de creditarea fermierilor și procesatorilor de materie primă. Aceasta a subliniat faptul că băncile înregistrează profituri semnificative. Procesul de obținere a creditelor este complicat. Acesta implică depunerea unui număr considerabil de documente și parcurgerea unor drumuri inutile.
Acționara Fabricii de Zahăr Luduș l-a mai întrebat pe ministrul Agriculturii întrebarea dacă există planuri de implementare a unei scheme de sprijin pentru fermieri și procesatori, astfel încât accesul la credite să fie facilitat, iar procedurile să devină mai simple și mai eficiente.
„Vor fi două ordonanţe pe două credite în România pentru fermierii români. Vorbim de creditul fermierului, unde dobânda este de 1,95% şi ROBOR-ul este achitat de către Ministerul Agriculturii pe o perioadă de 5 ani. Acest credit al fermierului se încadrează în decizia privind prelungirea cadrului Ucraina.
Doi – va fi creditul agricol în România, are o valoare de 10 milioane de euro pentru investiţii în ferme, cu 2% marjă fixă plus ROBOR, inclusiv pentru achiziţionarea de terenuri. Şi 50% din acest credit, rambursarea creditelor neperformante pe care fermierii români le-au luat de la anumite IFN-uri sau instituţii nebancare din România”, a explicat Florin Barbu.
El a subliniat că aceste ordonanțe au fost supuse discuțiilor cu sectorul bancar din România și că se vor încheia acorduri între Fondul de Garantare al Agriculturii și alte bănci care doresc să participe în acest program.
„Toate aceste credite sunt garantate din fondul pe care Ministerul Agriculturii îl are la dispoziţie, cu 90% garantate de stat”, a spus ministru.
Noile măsuri de sprijin pentru fermieri
Deputata Dumitrița Gliga susține că „soluția constă întotdeauna în dialog, schimbul de idei și de experiențe”. Aceasta a anunțat că au fost comunicate noile măsuri de sprijin pentru fermieri. În urma dialogului cu aceștia vor fi adoptate și alte măsuri identificate.
- Se acordă 100 euro/ha pentru culturile din sectorul vegetal înființate în toamna anului 2022, compensare pentru pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina. Condițiile și termenele până la care fermierii pot face solicitările au fost deja publicate;
- Echivalarea permisului auto categoriile B și B1 pentru conducerea tractoarelor;
- Se exceptează de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică vehiculele autopropulsate cu viteză maximă de 25 de kilometri pe oră;
- ITP-ul la vehicule agricole sau forestiere va fi făcut de RAR chiar la sediul firmelor, cu laboratoare mobile.