Spațiul Schengen a fost deja restricționat în 11 state
Se suspendă Spațiul Schengen? O analiză a publicației britanice Daily Mail arată că 11 state membre aplică tot mai multe restricții la frontiere. În acest fel, idealul de liberă circulație, fără pașaport, al Schengen este spulberat prin acțiunile a aproape jumătate dintre statele membre ale UE.
Daily Mail anunță că printre cele 11 state care au reintrodus deja numeroase bariere la granițe se numără și Franța, Slovacia, Suedia și Germania. Turiștii vor avea parte la granițe de măsuri de tipul verificării identității și interviuri în fața ofițerilor de poliție. Călătorii mai pot fi supuși și controlului prin puncte de control statice și inspecțiilor autovehiculelor.
Un raport al UE arată că statele care au reintrodus aceste măsuri la granițe cred că ele sunt vitale pentru stoparea fenomenului de infiltrare a teroriștilor. Aceștia vin din Orientul Mijlociu drept migranți. Statele membre ale UE vor și diminuarea presiunii asupra centrelor de primire a azilanților.
Un alt stat care a și-a intensificat controalele la granițe este Italia. Țara a luat aceste măsuri la frontiera cu Slovenia. Motivul? Războiul din Fâșia Gaza care ar putea declanșa o creștere a amenințărilor violente. Totodată, statul argumentează că se dorește micșorarea „presiunii migratorii constante de pe uscat și de pe mare”.
„Am intervenit prompt, suspendând Schengen și restabilind controalele la frontiera cu Slovenia”, a precizat premierul italian Giorgia Meloni.
Giorgia Meloni nu se oprește aici. Ea crede că proiectul Schengen are toate șansele de a fi „distrus” dacă încearcă să garanteze siguranța Europei.
Slovenia a luat la rândul său aceeași măsură pentru frontierele cu Ungaria și Croația. Oficialii au anunțat, la fel ca cei Italieni, că există „amenințări la adresa ordinii publice și a securității interne”.
27 de state și o istorie de aproape 40 de ani
Tratatul Schengen a fost adoptat în urmă cu 40 de ani. Scopul său inițial era acela de a permite libera circulație între Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg. Ulterior, tratatul a acoperit 23 de țări din UE și alte 4 dinafara ei (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).
Tratatul permite tuturor cetățenilor țărilor membre să călătorească pe teritoriul acestor state fără verificarea pașaportului. Deși a fost o facilitate aplaudată, mai târziu statele au observat că acest tip de politică încurajează migrația și terorismul.
Spre exemplu, în 2022, 300.000 de persoane au pătruns pe teritoriul UE prin frontierele sale externe. Mai mult, Germania anticipează o accentuare a fenomenului. Statul anunță anticipează cel mai mare număr de migranți ilegali din 2016.
Germania a avut parte de cei mai mulți migranți, astfel că și-a anunțat planurile de accelerare a deportărilor de migranți ilegal. Totodată, Germania și-a sporit controalele la frontierele cu Austria, Elveția, Cehia și Polonia.
Reinstaurarea controalelor la frontierele Schengen afectează simultan drepturile de călătorie ale celor 400 de milioane de europeni care locuiesc în cadrul blocului comunitar.
„Dacă iei trenul din Austria în Germania, pare că Schengen nu ar fi existat niciodată. La trecerea frontierei, trenul se oprește. Polițiști bine echipați urcă în tren și încep să verifice identitățile. Efectul imediat: fiecare călătorie este întârziată”, aflăm dintr-un material publicat de Euractiv, citat de către jurnaliștii Daily Mail.
Și alte state au luat aceeași decizie
La rândul ei, Franța a reintrodus controale la toate frontierele sale cu statele UE.
„A vorbi despre (controlul) imigrației înseamnă a vorbi despre suveranitatea noastră, despre a decide, noi înșine, în legătură cu cei pe care vrem să-i primim și cu cei de care vrem să ne separăm”, a declarat ministrul de Interne francez, Gerald Darmanin.
În prezent, Danemarca își supraveghează frontierele terestre și maritime cu Germania, afirmând că se confruntă cu o „amenințare semnificativă” în ceea ce privește securitatea internă Mai precis, ea vine din partea teroriștilor, crimei organizate și migrației ilegale.
Totodată, Suedia efectuează verificări la toate frontierele din Uniunea Europeană, motivând această acțiune prin preocupările legate de terorismul islamic și amenințări la adresa securității naționale.