Parlamentul a respins propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis

Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Camerei Deputaților și Senatului au respins, sâmbătă, propunerea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, invocând nerespectarea procedurilor de depunere a inițiativei.

Membrii BPR au argumentat că propunerea nu a fost depusă conform Regulamentului comun al Camerei Deputaților și Senatului, care prevede că aceasta trebuie înregistrată concomitent la ambele birouri permanente ale Parlamentului.

În urma votului, 16 parlamentari s-au opus introducerii inițiativei pe ordinea de zi, în timp ce 8 au votat pentru. Partidele PNL, PSD, UDMR și grupul minorităților naționale s-au pronunțat împotriva discutării propunerii în plen.

Reacții vehemente din Opoziție

Partidul Oamenilor Tineri (POT) a acuzat puterea că încearcă să împiedice dezbaterea suspendării președintelui.

„PSD, PNL și UDMR au blocat ca suspendarea lui Klaus Iohannis să ajungă la vot în plen, demonstrând că le este frică de rezultat”, a transmis POT într-un comunicat.

De asemenea, președintele AUR, George Simion, a criticat decizia, acuzând coaliția de guvernare că „ia în derâdere procedurile parlamentare”. Acesta a făcut referire și la anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024.

„După călcarea în picioare a Constituției (n.r. privind anularea turului 1 al prezidențialelor 2024), parlamentarii „puterii” iau procedurile parlamentare în derâdere: nu vor să pună la vot suspendarea lui Iohannis: 16 voturi contra. 8 pentru. Vine ceasul lor, în curând”, a scris Simion.

Pe 16 ianuarie 2025, 161 de parlamentari ai POT, AUR și SOS au semnat și depus o solicitare oficială pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis. Inițiativa a fost înregistrată la președintele Camerei Deputaților, dar nu și la Senat, ceea ce a constituit motivul formal al respingerii.

Anamaria Gavrilă, președinta POT, a susținut că această inițiativă este justificată pentru a „păstra parcursul democratic al României” și a solicitat dezbaterea urgentă a suspendării într-o sesiune extraordinară.

„Am înregistrat inițiativa de suspendare a lui Klaus Iohannis. Este o inițiativă POT la care s-au alăturat și parlamentari ai AUR și SOS. Sunt în total 161 de semnături, peste minimul necesar de 155. Încercăm, împreună cu AUR, să obținem o dezbatere în sesiune extraordinară”, a declarat Gavrilă.

Parlamentul Romaniei
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ce prevede Constituția privind suspendarea președintelui?

Conform articolului 95 din Constituția României, președintele poate fi suspendat din funcție în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile constituționale.

Suspendarea se poate realiza doar în urma unui vot al majorității deputaților și senatorilor, adică 234 de voturi, după consultarea Curții Constituționale.

Pentru a iniția procedura, este necesară semnătura a cel puțin o treime dintre parlamentari, adică 155 de semnături, condiție îndeplinită de semnatarii moțiunii.

Președintele Klaus Iohannis ar fi avut dreptul să se adreseze Parlamentului pentru a-și prezenta punctul de vedere în fața legislativului.

Președintele Iohannis și-a prelungit mandatul peste termenul constituțional după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, câștigat surprinzător de Călin Georgescu.