ICCJ ia o decizie care prejudiciază șoferii din România. Deținătorii de permise auto care apelau la diverse tertipuri în instanță, pentru a scăpa de suspendarea carnetului de conducere, nu vor mai putea face asta.

Perioadele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile rămân bătute în cuie și judecătorii nu mai pot interveni asupra lor.

ICCJ ia o decizie care prejudiciază șoferii din România. La mâna polițistului

Judecătorul nu mai poate reduce perioada de suspendare a permisului de conducere, a decis ICCJ, prin Recurs în Interesul Legii. Astfel, magistratul poate doar anula sancțiunea prevăzută în procesul verbal, dar nu o mai poate modifica.

În consecință, rămâne perioada fixă prevăzută de lege: 30 de zile, 60 sau 90. Doar șeful Poliției Rutiere poate reduce perioada de suspendare, numai în anumite condiții.

ICCJ a tranșat în aprilie o chestiune care nu era unitar privită printre judecători: dacă, atunci când au în față o contestație a unui proces-verbal de contravenție și poliția a dispus și măsura suspendării dreptului de a conduce se pot pronunța asupra proporționalității măsurii suspendării – cu alte cuvinte, dacă pot aprecia că era necesară sau nu ori dacă perioada de suspendare ar trebui să fie mai mică.

Decizia ICCJ a apărut vineri în Monitorul Oficial, iar judecătorii au subliniat că legislația nu permite instanței să anuleze aceste măsuri dacă ele au fost dispuse în mod legal.

Prin urmare, șoferii cărora le era suspendat permisul de conducere și reușeau să rămână la volan prin depunerea la instanță a unei contestații nu vor mai putea face acest lucru, după decizia ICCJ.

Decizia produce deja efecte

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial și deja își produce efectele.

”În interpretarea dispoziţiilor art. 96 alin. (1) şi alin. (2) lit. b), art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi art. 109 alin. (9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 5 alin. (5), art. 21 alin. (3) şi art. 34 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, instanţa de judecată, învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie, prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare”, potrivit Deciziei ICCJ nr. 5/2021 (RIL), devenită de vineri obligatoriu de respectat de către toate instanțele din țară.

Prin același proces-verbal prin care se aplică șoferului o amendă se pot aplica și alte sancțiuni – sancțiuni complementare, potrivit OUG nr. 195/2002 (Codul rutier).

Suspendarea temporară a exercitării dreptului de a conduce e una dintre acestea.

Sursă foto: Dreamstime.