G20 este grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente, în timp ce G7 grupează economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia.
Într-o declaraţie comună, miniştrii de Finanţe din G7 şi-au exprimat „regretul profund” că unele ţări au evitat participarea la iniţiativă clasificând instituţiilor lor deţinute de stat ca bănci comerciale, conform agerpres.ro
China a refuzat să includă creditele de la banca de stat China Development Bank
Doi oficiali au declarat pentru Reuters că referinţa s-a făcut clar la adresa Chinei, care, în cadrul negocierilor cu ţările sărace, a refuzat să includă creditele de la banca de stat China Development Bank şi de la alte entităţi controlate de Guvern în suma totală a datoriilor bilaterale oficiale.
„Toată lumea a fost dezamăgită de lipsa de transparenţă a Chinei”, a explicat un oficial.
La o reuniune online găzduită de secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, miniştrii de Finanţe din G7 au subliniat angajamentul de a lucra împreună pentru a sprijini cele mai vulnerabile şi cele mai sărace ţări, care au fost puternic afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19).
Ei au arătat că iniţiativa privind îngheţarea plăţilor aferente serviciului datoriei de către toţi creditorii bilaterali oficiali (DSSI), aprobată în aprilie de G20, inclusiv China, a ajutat 43 de state să amâne plăţi aferente serviciului datoriei în valoare de cinci miliarde de dolari, eliberând astfel bani pentru a răspunde efectelor pandemiei.
Oficialii G7 au dat asigurări că iniţiativa va fi îmbunătăţită şi va fi extinsă „în contextul solicitării finanţării de la FMI”, avertizând că absenţa participării sectorului privat a limitat potenţialei beneficii pentru unele ţări.
De asemenea, oficialii G7 au recunoscut că unele state vor avea nevoie în continuare de atenuarea poverii datoriilor, şi au cerut G20 şi creditorilor din Clubul de la Paris să fie de acord cu condiţiile ce urmează să fie stabilite la reuniunea de luna viitoare a miniştrilor de Finanţe din G20.
Oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au pledat în favoarea prelungirii cu un an, până în 2021, a termenului limită pentru programul de suspendare a plăţii datoriilor.
Potrivit unui program, denumit Debt Service Suspension Initiative (DSSI), marile economii ale lumii din G20 au convenit în luna aprilie să ofere un moratoriu la plata datoriilor pentru 73 din cele mai sărace ţări ale lumii până la finele anului. Recent preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass a apreciat că deşi iniţiativa G20 este un bun punct de plecare, este nevoie de soluţii mai ample şi de durată.