Rate bancare suspendate pentru fermieri
Guvernul României va emite o Ordonanță de Urgență pentru suspendarea pe timp de un an a ratelor pentru fermieri. Anunțul a fost făcut de Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.
Ordonanța de Urgență va suspenda plata ratelor și a dobânzilor pentru o perioadă de un an, începând cu 1 august 2024 și până la 1 august 2025.
Ministrul Barbu a subliniat necesitatea unei astfel de măsuri pentru a permite fermierilor să se concentreze pe activitățile agricole, fără a fi preocupați de plata ratelor și dobânzilor. Seceta a calamitat o mare parte din suprafețele agricole, iar mulți fermieri se confruntă cu dificultăți majore în rambursarea creditelor.
În timpul perioadei de suspendare, nu se vor acumula dobânzi suplimentare. La finalul acestei perioade, fermierii vor începe să plătească ratele de la data de 1 august 2025, cu extinderea perioadei de rambursare corespunzătoare anului de suspendare.
Măsura este gândită pentru a oferi „o gură de oxigen” fermierilor, permițându-le să recolteze culturile de toamnă și să se pregătească pentru noul sezon agricol fără presiunea financiară imediată.
”Trebuie să luăm măsuri privind, din punctul meu de vedere, ca și ministru, o suspendare totală, fără acordul băncilor, pe o perioadă de un an de zile. Această măsură trebuie făcută obligatoriu și o voi susține la nivel de Guvern sută la sută. Voi susține lucrul acesta pentru fermierii români și vă spun de ce.
Trebuie să lăsăm fermierii să fie relaxați, astfel încât să se preocupe de muncile agricole, să poată însămânța, să aibă cât de cât din recoltele pe care le-au făcut anul acesta o capitalizare, să poată înființa culturile de toamnă.
Din punctul meu de vedere, ca și ministru, cred că discuțiile trebuie făcute cu băncile, dar aici este o asumare a noastră, este o decizie politică pe care ți-ai asumat-o și o aplici pentru a da o gură de oxigen fermierilor. Pentru că foarte multe suprafețe de teren sunt calamitate, foarte mulți fermieri nu pot să își plătească ratele și dobânzile.
Și pentru ca luna viitoare un fermier să fie relaxat și să poată face agricultură în continuare, el nu trebuie să mai aibă grija că luna viitoare trebuie să plătească rate și dobânzi până la următoarea cultură”, a spus Florin Barbu, potrivit agrointel.ro.
Perioadă de rambursare extinsă pentru fermieri
Ministrul Barbu a menționat că va fi necesară o colaborare strânsă cu băncile pentru implementarea acestei măsuri, asigurând că perioada de rambursare a creditelor este extinsă corespunzător.
Florin Barbu a indicat că este necesar să informeze prim-ministrul și să poarte discuții cu ministrul de finanțe pentru identificarea fondurilor necesare. Aceasta se referă la plata daunelor pentru fermierii afectați, care ar putea ajunge la aproape două milioane de hectare de culturi compromise.
Fermierii se confruntă cu seceta
Seceta severă din acest an a lovit puternic culturile agricole din județul Vaslui. Cele mai afectate culturi sunt cele de porumb și floarea-soarelui. Agricultorii se tem că nu vor recolta nimic.
Înainte de valul de caniculă, prognozele indicau o producție de 3.000-3.500 kg/hectar la floarea-soarelui. În prezent, aceste estimări s-au redus drastic la sub 1.000 kg/hectar. Porumbul, deși a început bine în primăvară, suferă acum din cauza lipsei de apă, plantele uscate amenințând cu pierderi totale.
Costurile de înființare și îngrijire a culturilor de primăvară sunt semnificative. Lipsa recoltelor va crea un deficit imens în bugetele fermierilor. Se estimează pierderi între 3.500 și 4.500 de lei pe hectar. Constantin Galeru, un fermier din județ, a subliniat că pierderile actuale sunt deja de 50%. Dacă nu plouă în următoarea săptămână, acestea vor ajunge la 100%.