Adunările generale anuale pentru companiile listate la bursă desfăşurate în această perioadă au dus la absenţa multor acţiuni lichide de la tranzacţionare în ultima săptămână.

Urmarea a fost o valoare extrem de redusă a tranzacţiilor efectuate. Spre exemplu, miercuri s-au încheiat tranzacţii în valoare de aproape şase milioane de lei, faţă de o medie zilnică în acest an de aproximativ 35 milioane lei. Indicii au înregistrat evoluţii săptămânale mixte şi reduse ca valoare. BET a câştigat 0,7%, BET C, 1,8%, iar BET-FI a scăzut cu aproape un procent.

S-au remarcat acţiunile emise de Petrom, care au reuşit să stabilească o apreciere săptămânală de 7,8%, şi acţiunile Socep, care au înregistrat un nou maxim din iulie anul trecut. Volumele tranzacţionate cu acţiunile Petrom au fost peste valorile medii, cumpărătorii determinând un curs de închidere de 0,494 lei/acţiune, foarte aproape de maximul ultimelor săptămâni. Acţiunile Petrom au recuperat scăderea dură din luna ianuarie, cursul curent fiind cu doar 0,6% sub nivelul de la finele anului trecut.

După ce în 18 aprilie SIF Oltenia a vândut un pachet de aproape 5% din acţiunile operatorului portuar Socep la preţul de 0,42 lei, cumpărătorul fiind societatea Celco SA, cursul a urcat în piaţa principală de tranzacţionare la începutul săptămânii la peste 0,4 lei/acţiune. Depăşirea datei până la care se puteau achiziţiona acţiuni SSIF Broker, care dau dreptul la încasarea de acţiuni distribuite gratuit, a adus o corecţie a cursului de tranzacţionare în şedinţa de joi cu 28%, până la 0,875 lei. Această scădere este acoperită de acţiunile noi, la fiecare 1.000 de acţiuni deţinute fiind emise gratuit 388 de acţiuni noi. Acţiunile firmei de brokeraj au fost printre cele mai afectate de scădere în ultimele luni, evoluţie determinată atât de ieşirea unor investitori mai mari din acţionariat, cât şi de condiţiile generale ale pieţei de capital, având în vedere că Broker face o bună parte din profit din tranzacţiile de la bursă.

Rompetrol Rafinare nu a reuşit o stopare a trendului descendent nici în ultima săptămână. Chiar dacă vineri cursul a urcat cu peste 7%, scăderea săptămânală a fost de aproape 4%. La cursul curent de tranzacţionare, valoarea de piaţă a companiei s-a redus la jumătate dacă avem ca referinţă sfârşitul anului trecut, evoluţie determinată de rezultatele financiare.

Acţionarii SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova nu au reuşit să aprobe propunerile de majorare a capitalului social prin acordarea de acţiuni gratuite, deoarece nu au fost îndeplinite condiţiile de cvorum. În aceste condiţii, acţionarii celor cinci societăţi de investiţii financiare vor beneficia pentru anul trecut de dividende.

Deoarece în ultima săptămână din aprilie la bursă se va tranzacţiona în doar două şedinţe, marţi şi miercuri, este de aşteptat ca investitorii să acorde atenţie pieţei de acţiuni abia după data de 5 mai. Până atunci, vor fi disponibile şi rapoartele financiare anuale, iar până la jumătatea lunii mai, vor fi publicate şi situaţiile financiare aferente primului trimestru.

101-12950-28bursa17.jpg 

Capital – Editia nr. 17, data 30 aprilie 2008