Conform Bloomberg, oficiali americani din administrația Trump au cerut ca lui Călin Georgescu să nu-i mai fie blocată candidatura pentru scaunul de la Cotroceni.
Acesta pare să fi fost și singurul subiect dintre responsabilii americani și cei români. Însuși vicepreședintele american J.D. Vance a criticat public hotărârea CCR de a anula alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024 în cadrul conferinței de la Munchen.
Washingtonul pare să se fi hotărât
Bloomberg notează că discursul lui Vance a luat prin surpriză reprezentații României. Același subiect ar fi fost abordat și în discuțiile dintre reprezentanții lui Trump, Keith Kellogg și Richard Grenell, cu Emil Hurezeanu, ministru de externe. Pe de altă parte, nu de puține ori Călin Georgescu s-a declarat un admirator al lui Donald Trump și a politicii sale.
Georgescu a fost și marea surpriză a turului 1 al alegerilor prezidențiale din noiembrie. Apoi, alegerile au fost anulate în decembrie de Curtea Constituțională a României. Cauza indicată fiind oarece interferențe străine în procesul electoral ”din partea unui actor statal”. Mass media s-a gândit la Rusia, țară des acuzată de amestecul în diferite alegeri din țări europene.
Între timp, premierul Ciolacu a cerut convocarea CSAT. Scopul este desecretizarea tocmai a acestor dovezi de implicarea a Rusiei în cursa pentru Cotroceni.
MAE a reacționat
Ministerul Afacerilor Externe al României a reacționat la recentele declarații și acțiuni ale unor personalități ”internaționale” referitoare la situația politică din România.
„Am auzit mesajele publice ale unor reprezentanți ai Administrației SUA la Conferința de Securitate de la München și în postări din social media. Dincolo de aceste exprimări generale, în interacțiunile bilaterale cu oficiali ai Administrației SUA nu au existat niciun fel de discuții sau intervenții în raport cu un candidat sau procesul electoral din România”, a precizat MAE, într-un comunicat de presă.
În urma mesajelor de susținere pentru Călin Georgescu, distribuite de Elon Musk pe platforma X, MAE a subliniat importanța respectării proceselor democratice interne.
MAE a evitat comentarii directe asupra opiniilor exprimate de persoane din afara țării. Elon Musk a criticat anterior anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale din România. El s-a întrebat retoric: „Cum poate un judecător să anuleze o alegere și să nu fie considerat dictator?”