Susținere totală pentru Austria. Majoritatea ţărilor membre UE (Uniunea Europeană) susţin Austria care cere Bruxelles-ului să relaxeze legea anti-defrişări. 20 de state au solicitat relaxarea și chiar suspendarea, legii.
20 de membre UE au solicitat relaxarea și chiar suspendarea legii anti-defrișări
Într-un gest fără precedent, aproximativ 20 de state membre ale Uniunii Europene au făcut apel la Bruxelles, solicitând relaxarea, și chiar suspendarea, legii UE anti-defrișări. Această cerere vine cu argumentul că respectiva lege ar putea afecta fermierii. Faptul reprezintă cea mai recentă controversă în cadrul agendei europene privind protecția mediului înconjurător, conform informațiilor furnizate de Reuters.
Scopul legii UE este de a elimina defrișările din lanțurile de aprovizionare cu carne de vită, soia și alte produse agricole comercializate în interiorul Uniunii Europene. Totul, astfel încât consumatorii europeni să nu fie implicați în distrugerea pădurilor la nivel global. Aceleași reguli sunt aplicate și fermierilor europeni, interzicându-le să exporte produse provenite din culturi pe terenuri defrișate.
Miniștrii Agriculturii din 20 dintre cele 27 de state membre și-au exprimat sprijinul pentru o solicitare formulată de Austria privind revizuirea legii. Informația este potrivit declarațiilor ministrului austriac al Agriculturii, Norbert Totschnig, în cadrul Consiliului Agrifish desfășurat marți.
„Cerem acum Comisiei o suspendare temporară a reglementării pentru a permite o implementare fezabilă, însoţită de o revizuire a reglementării”, a precizat Norbert Totschnig într-un comunicat de presă.
Franța, Italia, Polonia și Suedia susțin demersul
Mai mulți oficiali europeni au confirmat pentru Reuters că aproximativ 20 de state membre au sprijinit solicitarea făcută de Austria. S-a întâmplat la reuniunea miniștrilor europeni ai Agriculturii. Printre susținători s-au numărat Franța, Italia, Polonia și Suedia.
În ultima perioadă, liderii Uniunii Europene au relaxat mai multe măsuri destinate protecției mediului. Au făcut asta într-o încercare de a pune capăt mai multor luni de proteste ale fermierilor nemulțumiți de politicile ecologiste ale UE și de importurile ieftine.
Cu toate acestea, comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius, a ridicat luni semne de întrebare cu privire la momentul în care statele membre și-au exprimat îngrijorările în legătură cu legea anti-defrișări. Asta, având în vedere că mai sunt doar câteva luni înainte de alegerile europarlamentare din iunie. Aceasta vine după ce s-au petrecut mai mulți ani în negocierea și aprobarea legii.
„Desigur că vom asculta argumentele dar, sincer, nu văd nicio problemă”, a spus Virginijus Sinkevicius la o conferinţă de presă.