Susținerea lui Alexandr Stoianoglo la prezidențiale în R. Moldova
Recenta nominalizare a fostului procuror general Alexandr Stoianoglo ca potențial candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie a provocat o serie de speculații și analize în spațiul public din Republica Moldova, arată deschide.md.
Potrivit expertului în securitate Ion Tăbîrță, această mișcare ar putea să nu fie doar o chestiune internă, ci și o manevră coordonată cu Moscova. Scopul de:
- a afecta stabilitatea politică
- și de a influența rezultatul unui viitor referendum
În emisiunea „Dialog Deschis”, Tăbîrță a subliniat că înaintarea lui Stoianoglo ca potențial candidat ar putea servi drept un instrument puternic pentru atacarea guvernării actuale, în special președintele Maia Sandu, pe care l-ar prezenta drept o victimă a regimului. Această strategie ar putea să creeze un haos mediatic menit să distragă atenția de la esența unui important referendum național.
„Aici cred că există o întrebare: această înaintarea a lui Stoianoglo de către socialiști, de către Igor Dodon este coordonată de Moscova sau este un joc la anticipația lui Igor Dodon. Dacă e coordonat cu Moscova, înseamnă că Igor Dodon sub o formă sau altă revine în cărțile Moscovei. El oricum este acolo. Socialiștii sunt acolo în perspectiva alegerilor parlamentare. Și din acest puct de vedere, desigur, candidatura domnului Stoianoglo ar putea să fie susținută de toate partidele de stânga din Republica Moldova, că sunt partide de opoziție, că sunt partide oligarhice sau partide politice pro-europene camuflate, însă care fac jocul Federației Ruse. Aceste partide direct sau indirect ar putea susține candidatura lui Stoianoglo, asta în contextul când știm că au fost anumite tentative de a găsi candidat comun. Dacă nu, înseamnă că Igor Dodon joacă la anticipație. Acest lucru ar provoca multă zâzanie pe stânga, el vrea să preia inițiativa, știindu-se că el nu este acceptat, însă el vrea să fie în cărți”, a explicat Tăbîrță.
Istoria lui Stoianoglo, un instrument puternic pentru subminarea Guvernului
În plus, expertul a subliniat că Stoianoglo, prin istoricul său controversat ca procuror general, poate fi văzut ca un „instrument mediatic puternic” pentru:
- a submina autoritatea guvernului actual
- și pentru a destabiliza scena politică internă
Cu toate acestea, Tăbîrță este sceptic cu privire la șansele lui Stoianoglo de a câștiga. Acesta îl consideră lipsit de suport național larg necesar pentru victorie.
Acesta spune că Stoianoglo ar putea fi un instrument politic pentru a lovi actualul Guvern. El ar putea fi folosit în special pentru a lovi în președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
El mai spune că și tactica Federației Ruse va fi de a provoca cât mai mult haos și gălăgie. Scopul este de a distrage atenția populației de la esența referendumului.
„Eu nici pe departe nu cred că el va învinge, el nu este un politician de tip național, cum nu este dna Vlah, același Ion Ceban nu este. Din punct de vedere mediatic, dl Stoianoglo ar putea fi un instrument puternic de a lovi în actuala guvernare, în special în dna președinte Maia Sandu, că este o victimă a „regimului”, ar putea să fie un instrument puternic de a lovi inclusiv în referendum. Apropo, și tactica Federației Ruse va fi a provoca cât mai mult haos și gălăgie, pentru a distrage populația de la esența referendumului”, a afirmat expertul.
Procuratura Anticorupție a trimis recent dosarul către instanță
Pe de altă parte, acuzațiile de corupție și abuz de serviciu aduse lui Stoianoglo, inclusiv implicarea sa în eliberarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon din detenție, complică și mai mult peisajul electoral. Procuratura Anticorupție a trimis recent dosarul său către instanță.
„Nu exclud că ar fi omul Moscovei, sunt sigur că polit-tehnologii de la Moscova îl iau în calcul în strategiile lor. Altă întrebare este dacă dl Stoianoglo conștient a mers sau poate are anumite înțelegeri cu anumite cercuri de la Moscova, anumite persoane, sau dumnealui având pornirile lui împotriva actualei guvernări, împotriva Maiei Sandu, s-a lăsat atras în anumite jocuri, înțelegeri. Poți folosi pe cineva în jocurile tale, polit-tehnologice, fără să ai cu el înțelegeri directe”, consideră expertul.