În Capitală, sute de blocuri se confruntă cu o problemă persistentă legată de lipsa căldurii în această iarnă. Bucureștenii racordați la sistemul de termoficare au parte de apă caldă și a căldură în regim intermitent, situație care persistă de ani de zile.

Problemele la rețeaua de termoficare persistă în Capitală

Cu peste 3 ani în urmă, primarul Nicușor Dan promitea remedierea acestor probleme încă din primele zile ale mandatului său, însă acum, la final de mandat, recunoaște că nu s-au făcut progrese importante.

Deși au fost reparate doar aproximativ 30 de kilometri de rețea pe an, situația continuă să fie critică, forțând locuitorii să găsească soluții alternative pentru încălzirea locuințelor și a apei.

Montarea de calorifere electrice, aeroterme sau încălzirea apei la ibric devin practici obișnuite în lipsa unui sistem eficient de termoficare. Oamenii se confruntă cu condiții dificile și cheltuieli mari, iar remedierea acestei probleme pare să necesite investiții și eforturi semnificative pe o perioadă îndelungată.

„Avariile vor continua. Instalația care nu a fost schimbată la 20 de ani cum e prevăzut. Populația suferă din lipsa investițiilor. Asta nu se face peste noapte. Asta înseamnă 10, 15 ani”, a declarat Ioana Stoica, președinte sindicat Termoenergetica București, potrivit Antena 3 CNN.

În ultimele patru ierni, bucureștenii au avut de suportat atât frigul din locuințe cât și facturile uriașe. Probleme sunt și vara, fiind zile în care multe blocuri au rămas fără apă caldă.

Avarie majoră săptămâna trecută la Magistrala Grivița

Amintim că, săptămâna trecută, au fost probleme la rețeaua de termoficare în București. Astfel, furnizarea agentului termic pentru apă caldă şi încălzire a fost sistată pentru aproximativ 1.000 de blocuri din Sectorul 1 şi parţial din sectoarele 2, 5 şi 6, după avarii produse la Magistrala Griviţa pe şoseaua Grozăveşti.

Avaria s-a produs pe magistrala Griviţa, pe conducta cu diametrul de 1.000 de milimetri. În aceeași zi au fost începute, în regim de urgenţă, manevrele de sectorizare, închidere şi golire a conductei, apoi cele de aerisire. Ulterior, au fost efectuate sudurile pentru reparaţia avariei şi încărcarea magistralei.

Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, CET Grozăveşti a fost oprită forţat, pentru că nu mai avea cum să livreze agentul termic, din cauza avariei.

Compania Termoenergetica anunţa câteva ore mai târziu că au fost finalizate sudurile pentru reparaţia avariei produse pe Şoseaua Grozăveşti, iar furnizarea agentului termic a fost reluată în cursul serii.