Sute de companii românești au plătit impozit pe profit de 0,8%
Sute de companii românești au plătit impozit pe profit de 0,8%. În cadrul unei conferințe susținute miercuri, Sterică Fudulea, secretarul general al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), a arătat că primele 350 de companii din România, care generează o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro, au plătit în anul 2020 un impozit pe profit echivalent cu 0,8% din veniturile lor.
„Avem 350 de companii cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro în România. Cifra de afaceri totală a acestor companii este 624 de miliarde de lei. Au plătit aceste companii un impozit pe profit de 5,2 miliarde de lei ceea ce reprezintă undeva până în 0,8% din cifra lor de afaceri, 0,78%.
Deci, puţin sub acel prag de 1% pe care microîntreprinderile îl plătesc. Am făcut în acelaşi an – şi vă spun că este un an de referinţă, e vorba de 2020, un an greu pentru România, în care ştim că vânzările au scăzut, deci ne gândim la ce înseamnă cifra de afaceri. În acelaşi an, microîntreprinderile au avut o cifră de afaceri de 204 miliarde, cu un impozit de 2,4 miliarde, ceea ce înseamnă 1,2% din cifra totală. Ştiţi că atunci erau microîntreprinderi, sunt şi astăzi, că plătesc 1 sau 3% „, spune el.
Acesta a mai precizat că la o cifră de afaceri de trei ori mai mare decât întreprinderile, companiile au plătit un impozit pe profit cu 50% mai mic.
El a mai citat o altă analiză și a spus că din cele 350 de companii avem:
- 62 de companii pe pierdere
- 94 de companii cu un profit mai mare de 1% din cifra de afaceri
Impozit de 2,56% din cifra de afaceri
În ceea ce privește companiile proeminente, Sterică Fudulea a evidențiat doar o singură entitate a înregistrat o plată de impozit egală cu 2,56% din cifra de afaceri.
„Încă o companie are 1,4% (profit raportat la cifra de afaceri – n.r). În rest, toate celelalte sunt sub 1%. Ne-am uitat pe ceva. Ştiţi cum e: comparăm mere cu mere, pere cu pere şi am zis: luăm trei domenii de activitate care considerăm noi că sunt importante…
Acelaşi grup de firme, acelaşi acţionariat, cu aceleaşi nume: o companie are pierdere care reprezintă 8% din cifra de afaceri şi plăteşte un impozit pe profit de 0,17% din cifra de afaceri într-o altă companie.
La o altă companie în acelaşi domeniu discutăm de o pierdere care reprezintă 11,6% din cifra de afaceri, să zicem, în cea de producţie, cea de distribuţie plăteşte un impozit doar de 0,4%.
Mă scuzaţi, dacă nu e aşa rentabil, şi plătim doar atât, de 0,3 – 0,4% din cifra de afaceri impozitul pe profit şi dacă cumulăm şi pierderea suntem deja într-o zonă în care nu facem parte din acest sector”, a susţinut reprezentantul CNIPMMR, făcând referire la situaţia companiilor din zona de combustibili.
Situații atipice în sectorul energetic
După cum a subliniat Fudulea, anomaliile apar în sectorul energetic.
Există cazul unei companii care funcționează în pierdere. În acest timp, o altă entitate decontează impozite pe profit în valoare de 8,4% din cifra sa de afaceri.
În special, toate celelalte întreprinderi au contribuit cu impozite cuprinse între 0,7% și 1,3% din cifra de afaceri.
„Trageţi dumneavoastră concluziile. Prezentăm situaţiile şi ne gândim la final ce putem să facem cu toţii. Sistemul bancar ştim foarte bine, în 2020, foarte multe companii şi foarte multe persoane fizice şi-au rescadenţat creditele, deci n-au plătit nici măcar dobândă, care înseamnă venit pentru sistemul bancar….
Cu toate acestea, să ştiţi că este domeniul cel mai profitabil, pentru că impozitul pe profit plătit de companiile din sistemul bancar reprezintă…cea mai mică companie are 3,56% din cifra de afaceri, ajungând până la 5% din cifra de afaceri.
Deci, undeva la peste opt ori media primelor 100 de companii într-un domeniu în care ştim foarte bine că profiturile şi rentabilitatea sunt foarte ridicate”, mai spune el.
Sterică Fudulea a mai spus: „Companiile care au plătit sub 1% sau care sunt pe pierderi au avut o cifră de afaceri cumulată de 456 milioane şi au plătit un impozit de 1,4.
Cu alte cuvinte, dacă ar fi aplicat sau dacă s-ar aplica această măsură de 1%, s-ar încasa undeva la 4,56.”
Impozitul pe profit s-ar dubla
Numai această disparitate ar duce la o creștere de două ori a plății impozitului pe profit de către toate aceste firme, a subliniat el.
„Şi acum vin şi eu cu o întrebare retorică. Avem o Directivă europeană 2523 din 2022. Mi-am notat şi titlul, că e foarte lung ‘privind asigurarea un nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaţionale şi a grupurilor naţionale de mari dimensiuni din UE’. Este implementată în România, ştiţi dumneavoastră?”, a adăugat acesta.