Înscrierile online pentru joburi au crescut cu peste 50 de procente de la începerea crizei, susţin reprezentanţii celor mai importante site-uri de recrutare din România, în condiţiile în care numărul de posturi oferite este într-un uşor declin. O ofertă bună atrage, astfel, în general, între 100 şi 700 de CV-uri, în timp ce recordurile de concurenţă pe post trec de 1.000 de aplicanţi.
Site-urile de recrutare online sunt tot mai accesate de cei care îşi caută un loc de muncă, fie pentru că au fost concediaţi, fie pentru că încearcă să obţină un salariu mai mare.
Cele mai căutate joburi pe timp de criză sunt din domenii precum vânzările, comerţul şi serviciile clienţi, potrivit statisticilor celor mai accesate site-uri de cariere din online-ul autohton. La fel de căutate sunt, însă, şi locurile de muncă din domenii ca finanţe, contabilitate, management, consultanţă sau inginerie.
„Cele mai multe aplicaţii se înregistrează pentru joburi din domeniile vânzări şi serviciu clienţi, unde majoritatea ofertelor nu necesită experienţă, studii sau aptitudini specifice”, declară, pentru CAPITAL Online, Adriana Căpraru, Brand Manager Myjob.ro, site deţinut de compania NetBridge.
Joburi mai puţine, concurenţă mai mare
Instabilitatea de pe piaţă şi încercările companiilor de a reduce cheltuielile au dus la o scădere a numărului de noi locuri de muncă. Faţă de primele trei luni ale anului 2008, în perioada similară din acest an numărul de joburi postate pe site-urile de recrutare a scăzut cu până la 10%.
„Există chiar şi domenii în care numărul anunţurilor publicate în ultima perioadă a scăzut masiv, peste 50%. Este vorba despre imobiliare, bănci, finanţe/contabilitate, construcţii, industria auto, acestea fiind şi domeniile cele mai afectate în această perioadă”, afirmă Laura Chilom, HR Consultant la eJobs.ro.
„Cele mai multe companii au îngheţat angajările, din motive de prudenţă, dar şi din raţiuni economice. Firmele recurg la promovări interne, eficientizând şi reducând astfel costurile pentru acest proces. Acest lucru nu înseamnă, însă, că în această perioadă nu se mai fac angajări”, declară Iuliana Badea, director de vânzări la Lugera & Makler, una dintre cele mai mari companii de recrutare de pe piaţă.
Vânzările, IT-ul şi ingineria sunt domeniile în care echilibrul dintre numărul de joburi şi cel de aplicanţi s-a pastrat şi în 2009.
Record: peste 1.000 de aplicări pentru un singur job!
Candidaţii înscrişi pe site-urile de recrutare autohtone au devenit din ce în ce mai activi, aplicările pentru fiecare job fiind mai mari în această perioadă cu 50-70%, potrivit datelor Myjob.ro şi eJobs.ro. Cea mai mare creştere a fost înregistrată pe site-ul BestJobs.ro, unde numărul aplicărilor a crescut cu cel mult 278,5%, în primele trei luni ale anului, faţă de perioada similară a anului trecut.
„Dacă la nivelul angajatorilor s-a înregistrat o scădere a cererilor de recrutare, în ceea ce priveşte solicitările venite din partea candidaţilor, acestea au cunoscut o creştere semnificativă. Fenomenul este cauzat de disponibilizările care au avut loc în ultima perioadă. Drept urmare, un număr mare de persoane aplică fie la anunţurile postate pe site-urile de cariere, fie trimit CV-ul la agenţii de recrutare în speranţa că există poziţii deschise care s-ar potrivi profilului lor”, spune Iuliana Badea.
Numărul de CV-uri trimise pe un site de recrutare pentru un loc de muncă oscilează între 100 şi 700, în funcţie de tipul de anunţ şi de promovarea lui pe site.
„Cel mai căutat post în această perioadă a fost în domeniul secretariatului de tip part-time, urmat apoi de posturi în vânzări şi trasporturi”, afirmă Călin Fusu, director general al Neogen, companie ce deţine BestJobs.ro. Recordul a fost însă al unui job de vânzări înscris pe Myjob.ro, care a atins 1.350 de cereri de aplicare.
În acelaşi timp, numărul de CV-uri încărcate pe site-urile de recrutare a crescut simţitor în acest an. „În momentul de faţă, avem înscrise pe BestJobs peste 1 milion de CV-uri. Referitor la fluctuaţia acestora în ultimele 6 luni faţă de precedentele 6 luni, numărul acestora a crescut cu 120%”, susţine Călin Fusu.
DOSAR CAPITAL ONLINE:
Citiţi şi Salariile au îngheţat în 2009.
Citiţi şi Tinerii fără experienţă, aplicanţii cei mai numeroşi.
Citiţi şi Stabilitatea jobului a devenit un criteriu esenţial.