"Din punctul de vedere al APIA, nu este foarte important planul de management. Însă nu ştim, la această oră, cine se ocupă de respectivele arii protejate pentru a elibera fermierilor, potrivit planurilor lor de management, organizare şi amenajare, condiţiile minimale pentru a putea exploata respectivele suprafeţe. Oamenii au terenurile în proprietate, transmise din generaţie în generaţie, dar acum se văd în imposibilitatea de a-şi depune solicitările pentru subvenţii la APIA pe suprafeţele pe care le deţin, din cauză că nimeni nu le-a eliberat adeverinţa necesară", a declarat luni, în şedinţa Colegiului Prefectural, Dumitru Stepanescu, directorul executiv al APIA Caraş-Severin.
Conform acestuia, APM Caraş-Severin va rezolva situaţia, "mai ales că există un protocol încheiat între APIA, la nivel naţional, şi Agenţia Naţională de Mediu, în aşa fel încât să fie concepută o adeverinţă, care poate fi şi comună pentru fermierii dintr-o anumită zonă protejată, şi care să specifice perioada şi activitatea permisă".
"Nu vorbim de tăieri de arbori, ci doar de executarea lucrărilor tradiţionale, de ani de zile, numite amenajamente pastorale, nu pot recolta fânul, nu pot duce animalele la păşunat. Nu vorbim de arii de protecţie strictă, care să fie afectate ireversibil de respectivele activităţi. Noi primim cereri şi fără acest document, însă termenul limită pentru completarea dosarelor este jumătatea lunii iunie", a subliniat Dumitru Stepanescu. AGERPRES