Sute de mii de angajaţi, în pericol! O întreagă industrie, pusă la pămant: Va fi “o baie de sânge”

Angajat şomeri

Sursă: Dreamstime

O industrie europeană de zeci de miliarde de dolari pe an, cu 200.000 de angajaţi direcţi, este în pericol! Totul are legătură cu ultimele evoluţii de pe piaţa internaţională a energiei. Oficialii din acest domeniu vorbesc despre “un dezastru total” sau chiar “o baie de sânge”.

Industria ceramicii din Europa, în pericol!

O industrie de 35 de miliarde de dolari pe an, îngenuncheată de scumpirile la gaze

Este vorba despre o industrie cu vânzări de 35 de miliarde de dolari pe an, care începea să-şi revină după pandemie şi înregistrase vânzări în creştere cu mai bine de 10% după primele şase luni din 2021.

Din păcate însă, creşterea preţului la gaze naturale ameninţă serios aceste afaceri. Companiile din industria ceramicii au un consum mare de energie şi se văd acum nevoite să aleagă între trecerea costurilor pe seama clienţilor şi reducerea sau închiderea producţiei, notează agenţia Reuters.

Suprataxe impuse clienţilor

Spre exemplu, unul dintre cei mai mari producători din acest domeniu din Italia, Iris Ceramica Group a anunţat o suprataxă de 3% în facturile trimise clienţilor pentru a putea suporta costul majorat al gazelor.

“Unii clienţi şi-au dat seama că am făcut tot ce am putut pentru a limita majorările de preţuri dar alţii, în special cumpărătorii angro, interpretează contractele în litera în care au fost scrise şi cer un avertisment prealabil”, afirmă Federica Minozzi, directorul general al companiei.

Facturile la energie reprezintă până la 20% din cheltuielile generale ale unei firme din sectorul ceramicii. 200.000 de angajaţi lucrează în Europa în aceste companii.

Oficial italian: finalul anului s-ar putea transforma într-o baie de sânge

Ultimul trimestru din 2021 ar putea deveni o baie de sânge, este de părere Giovanni Savorani, preşedintele confederaţiei italiene Confindustria Ceramica.

“Este un dezastru total. Sunt companii care riscă să fie nevoite să oprească producţia şi să trimită acasă angajaţii pentru că nu îşi pot echilibra bilanţurile contabile”, a declarat Savorani.

Italia şi Spania domină comerţul cu produse ceramice la nivel european. Italienii au investit, în ultimii 6 ani, peste 2 miliarde de euro în noi materiale şi tehnologii pentru a face faţă concurenţei ieftine din China, India şi Turcia.

Firmă din Spania: de la 2 milioane de euro/lună pentru gaze, la 7 milioane în prezent!

Jose Luis Lanuza, director general la firma spaniolă Keraben Group, obişnuia să se uite la preţul gazelor naturale o dată sau de două ori pe an, pentru a putea decide cum să structureze contractele pentru afacerile sale cu gresie şi faianţă.

“Acum mă uit în fiecare zi la preţul gazelor naturale în speranţa că au scăzut. Nu avem altă sursă alternativă de energie. Trebuie să cumpărăm gaze naturale”, spune Lanuza.

Firma spaniolă a cheltuit 7 milioane de euro pentru a menţine în funcţiune cuptoarele sale, în luna septembrie, faţă de o medie de 2 milioane de euro pe lună anul trecut.

“Este posibil ca producţia să ajungă în altă parte, în afara Europei”, a explicat Jose Luis Lanuza, care a spus că “decizia dureroasă” ar putea viza mutarea producţiei în Turcia, Polonia, Vietnam sau Mexic.