‘O măsură a codului silvic extrem, extrem de importantă este aceea care se referă la o mai bună administrare a micilor proprietăţi şi gestionarea durabilă a acestora. În România există peste 550.000 de hectare de pădure nepăzită. În general, aceste păduri sunt mici proprietăţi aparţinând persoanelor fizice, deci proprietarii au până în 30 de hectare. Sunt în jur de 750.000 de proprietari. Ei, până acum, trebuiau să achite contravaloarea pazei, plăteau o taxă. Începând de la data intrării în vigoare a codului silvic, proprietarii nu vor mai trebui să plătească această taxă, ci ei vor beneficia în mod gratuit de acest serviciu, obligaţia revenind Romsilva’, a declarat Lucia Varga, în deschiderea unei dezbateri privind noul cod silvic, la care au fost invitaţi administratori de păduri, procesatori de lemn şi agenţi de exploatare din Sălaj.
Lucia Varga a subliniat că noile prevederi sunt unele moderne. ‘Din punctul meu de vedere, este un proiect major, un proiect din care cu toţii avem de câştigat. În primul rând, vom avea noi de câştigat, ca naţie, pentru că pădurile vor fi gestionate durabil, vor fi gestionate corespunzător şi sper să ne putem atinge cele două obiective importante mari şi anume diminuarea tăierilor ilegale, pe de o parte, şi al doilea obiectiv important – lemnul tăiat legal să fie valorificat superior, să fie utilizat la nivel local pentru a genera dezvoltare locală, creând locuri de muncă şi aducând taxe şi impozite la bugetele locale’, a explicat ministrul. Varga a completat că noul cod silvic va prevedea ca lemnul să se vândă din rampe şi depozite, unde va fi măsurat şi nu ca în prezent pe baza estimărilor lemnului pe picior. Se aşteaptă ca din 2014 cel puţin 50% din masa lemnoasă să fie vândută din rampe şi depozite, căutându-se soluţii pentru sprijin financiar, inclusiv fonduri europene, pentru firmele private care vor să realizeze aceste depozite de lemn.
Sute de mii de hectare de pădure lăsate de izbelişte
16 noiembrie 2013, 14:05
Ultima modificare în 16 noiembrie 2013, 16:05
Peste 550.000 de hectare de pădure din România nu au paza asigurată spune Lucia Varga, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură
Etichete:
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Guvernul îşi va asuma marţi răspunderea pe descentralizare
- Indexarea pensiilor şi creşteri salariale pentru profesori şi medici rezidenţi, obiective pentru noul buget
- Ponta: În 2014 România va avea cel mai mare PIB calculat după revoluţie
- Guvernul aprobă azi bugetul pentru anul 2014
- Antonescu: „Se descentralizează tot ce trebuie şi se poate.” Miza regionalizării: 13 miliarde de euro pe an
- Noul ghid al finanțărilor bancare pentru IMM-uri
- Ţara care nu mai are răbdare să treacă criza: Armata confiscă produse şi le vinde mai ieftin
- Traian Băsescu: Cred că este potrivită o comisie de anchetă privind retrocedările
- Sistemul antirachetă: România s-a aşezat pe harta mondială a punctelor strategice
- Românii, cea mai numeroasă comunitate străină din Italia