Mai mult de jumătate de milion de francezi, deşi vaccinaţi, riscau să rămână fără certificat sanitar de sâmbătă, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri privind dozele booster. Teoretic, este vorba de 560.000, conform cifrelor indicate vineri seara de Ministerul Sănătăţii, dar cifra reală e greu de stabilit, relatează dpa şi AFP.
De sâmbătă, adulţii vaccinaţi cu a doua doză cu mai mult de şapte luni în urmă au nevoie şi de a treia doză pentru ca certificatul lor sanitar să-şi păstreze valabilitatea.
Acest document este obligatoriu, printre altele, pentru a avea acces în restaurante, cafenele, spectacole şi altele, într-un context în care infecţiile continuă în ritm viguros în Franţa, cu aproape 330.000 cazuri noi în 24 de ore anunţate vineri, şi 191 decese atribuite COVID-19.
La fel ca weekendul trecut, sâmbătă se anunţă noi manifestaţii anti-permis în Franţa, unde şeful statului, Emmanuel Macron, a anunţat că urmăreşte să-i „enerveze” pe nevaccinaţi şi unde la protestele de săptămâna trecută s-au adunat peste 105.000 manifestanţi, conform Ministerului de Interne, de patru ori mai mulţi ca la mobilizarea precedentă din 18 decembrie.
La 15 februarie, intervalul pentru booster va scădea de la şapte la patru luni de la injecţia precedentă.
Rafila, despre necesitatea certificatului verde
În România, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că în acest moment nu mai vede necesară urgenţa certificatului verde, şi pentru faptul că în câteva săptămâni speră să se încheie valul 5 al pandemiei de COVID-19.
„În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (…) oricum presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă, care va mai însemna câteva săptămâni, şi eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie…”, a afirmat Alexandru Rafila, la Digi24.
El a spus că „protecţia împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică în acest moment faţă de această variantă, faţă de variantele anterioare”, dar că recomandă „cu tărie în continuare vaccinarea”, deoarece proporţia de cazuri grave şi de decese este mult mai mare la nevaccinaţi decât în rândul celor imunizaţi.
În opinia ministrului Sănătăţii, certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4, dar pentru asta era nevoie şi de o decizie asumată politic, care n-a fost luată.