Angajații sistemului de învățământ doresc o schimbare pentru anul următor. Aceștia speră ca veniturile lunare să fie modificate, drept urmare au inițiat o petiție în care solicită majorarea salariilor tuturor oamenilor din educație începând cu ianuarie 2022.
Astfel, reprezentanţii a trei federaţii sindicale din sistemul de învăţământ au depus către registratura Guvernului petiţiile semnate de peste 160.000 de angajaţi din sectorul educației. Documentul oficial a fost trimis luni și semnat de 163.813 de persoane.
„Aceste petiţii sunt cadoul de Moş Nicolae din partea angajaţilor din învăţământ”
Cadrele școlare au explicat că salariile mici au dus la refuzul tinerilor de a activa în sistemul de învățământ, ceea ce a condus la îmbătrănirea corpului profesoral din România. Aceștia au subliniat că tot renumerația este vinovată pentru emigrarea personalului calificat în străinătate. În prezent, nivelul de salarizare este situat în pătrimea inferioară a grilelor de salarizare.
„Aceste petiţii sunt cadoul de Moş Nicolae din partea angajaţilor din învăţământ pentru Guvernul României. Am ales această zi pentru a trage un semnal de alarmă faţă de salarizarea nemotivantă, care a generat exodul personalului calificat şi a condus la îmbătrânirea corpului profesoral, transformând cariera didactică într-una neatractivă pentru tinerii cu vocaţie”, au transmis organizaţiile sindicale.
Salariul profesorului debutant, o pătrime din indemnizaţia preşedintelui
Conform comunicatului de presă trimis, semnatarii petiţiilor, ca şi ceilalţi salariaţi din sistemul educaţional românesc, solicită Guvernului majorarea salariilor în cel mai scurt timp şi aplicarea integrală a Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din învăţământ, începând cu 1 ianuarie 2022.
De asemenea, se solicită, în contextul elaborării unei noi legi a salarizării, ca la stabilirea grilelor de salarizare pentru personalul din învăţământ, principiul de bază să fie acela că salariul profesorului debutant trebuie să reprezinte o pătrime din indemnizaţia preşedintelui țării. În plus, se cere întregii clase politice să trateze educaţia din România ca o prioritate şi să aloce un procent relevant din PIB învăţământului, prin Legea bugetului de stat pe anul următor.
Oamenii care au semnat petiția sunt membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”. Petiţiile depuse au fost semnate de 113.443 de membri ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, de 45.504 de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi de 4.866 de membri ai Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, citează agerpres.ro.