Sute de mii de români, în pericol! Brexitul, în aer: Toată Europa se cutremură

Sute de mii de români sunt în pericol. Brexitul este în aer. Toată Europa se cutremură după ultimele anunțuri din Marea Britanie. Comisia Europeană a lansat un avertisment fără precedent.

Brexitul este în mare pericol, iar Europa stă pe un butoi cu pulbere. Ultimul anunț al Comisiei Europene e de-a dreptul îngrijorător. Regatul Unit, dar și Uniunea Europeană își mențin clare pozițiile.

Bruxellesul şi Londra nu şi-au schimbat poziţiile faţă de Brexit în urma întâlnirilor emisarului britanic David Frost cu înalţi funcţionari europeni, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, citată de AFP.

Frost, consilier pentru Uniunea Europeană al premierului britanic Boris Johnson, s-a întâlnit miercuri cu Clara Martinez Alberola, şefa de cabinet a preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, iar joi dimineaţa cu secretarul general interimar al Comisiei Europene, Ilze Juhansone, şi cu Stephanie Riso, colaboratoare apropiată a negociatorului-şef al UE, Michel Barnier.

Au fost întâlniri pentru prezentare, a precizat Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a CE. „Din punctul de vedere al Comisiei, am reafirmat poziţiile binecunoscute ale UE, conform liniilor directoare” definite de cei 27 de lideri ai statelor care vor rămâne în Uniune, a adăugat ea.

Un purtător de cuvânt al cancelariei premierului Johnson a indicat miercuri că misiunea lui Frost este să ceară „personal” la Bruxelles renunţarea la mecanismul de siguranţă privind frontiera dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Din 24 iulie, când a preluat conducerea guvernului, noul prim-ministru britanic a insistat asupra respingerii mecanismului prevăzut în acordul de retragere a Regatului Unit din UE, încheiat în noiembrie anul trecut de predecesoarea sa Theresa May. Înţelegerea prevede ca după Brexit să existe în continuare un teritoriu vamal unic din care să facă parte atât Regatul Unit, cât şi Uniunea Europeană.

Bruxellesul consideră că acest mecanism de ultimă instanţă este necesar pentru a evita restabilirea unei frontiere fizice între Republica Irlanda, membră a UE, şi Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Singura concesie faţă de Londra este modificarea declaraţiei politice referitoare la relaţiile ulterioare, document care însoţeşte acordul pentru Brexit.

Johnson a fost ferm în privinţa Brexit-ului: „Regatul Unit va ieşi din UE pe 31 octombrie, indiferent de condiţii (…) Dacă nu ajungem la un acord, va trebui evident să ieşim din UE fără un acord”.

Andreeva a susţinut joi că vor continua contactele între cele două părţi, iar Johnson şi Juncker vor avea ocazia să se întâlnească şi să discute cel mai târziu cu ocazia reuniunii G7 de la Biarritz, din 24-26 august.