Peste 2,45 milioane de cetăţeni UE au primit dreptul de a trăi şi a munci în Regatul Unit după Brexit, în timp ce unui număr de şase persoane cu istoric infracţional ”grav sau persistent” li s-a refuzat acest drept, informează, joi, agenţia de presă britanică PA.
În luna decembrie au subscris încă 163.00 de persoane la schema de înregistrare a statutului în Regatul Unit, ceea ce face ca numărul total al solicitărilor primite de Ministerul de Interne de la Londra să ajungă la 2,757 milioane.
Cine sunt europenii care vor să trăiască în Marea Britanie
Majoritatea cererilor au fost depuse de persoane care trăiesc în Anglia (aproximativ 2,528 milioane), 135.800 în Scoţia, 44.700 în Irlanda de Nord şi 44.100 în Ţara Galilor.
Din totalul subscrierilor primite până în prezent de autorităţile Regatului Unit, cele mai multe (512.300) au fost făcute de cetăţeni polonezi, care sunt urmaţi de români (435.700) şi italieni (291.000), potrivit Agerpres.
Condiţiile de înregistrare
Potrivit schemei de înregistrare a statutului, cetăţenii UE care trăiesc continuu în Regatul Unit timp de cinci ani pot primi statutul de rezident permanent (settled status), în baza căruia beneficiază de aceleaşi drepturi de a munci şi a studia şi acces la sistemul de ajutoare sociale la fel ca în prezent. De asemenea, cei eligibili pot solicita obţinerea cetăţeniei Regatului Unit.
Înregistrarea trebuie să fie făcută până la finalul lui iunie 2021 în cazul unui Brexit cu acord sau până la 31 decembrie 2020 în eventualitatea unui Brexit fără acord.
În luna octombrie, ministrul britanic pentru securitate Brandon Lewis a indicat că cetăţenii UE ar putea fi expulzaţi dacă ei nu subscriu la schema de înregistrare a statutului până la data-limită. Joi, Lewis a spus că ”cetăţenii UE sunt prietenii şi vecinii noştri şi apreciem contribuţia imensă pe care o aduc ţării noastre”.