Sute de mii de copii au murit anul trecut din cauza impactului economic al COVID-19, sugerează un nou studiu de modelare.
Cercetătorii Grupului Băncii Mondiale, o instituție financiară cu sediul în Washington, au estimat că în 2020 au fost raportate 267.000 de decese in rândul sugarilor în țările cu venituri mici și medii. Este vorba de un procent cu 7 la sută mai mare decât numărul nou-născuților care mor de obicei în decursul unui an, potrivit Daily Mail.
Impactul scăderii PIB-ului țărilor asupra supraviețuirii sugarilor
Echipa spune că cifrele subliniază vulnerabilitatea grupului de vârstă cel mai tânăr la recesiunea economică, cum ar fi cea provocată de pandemia COVID-19.
Noul studiu a examinat impactul scăderii PIB-ului țărilor asupra supraviețuirii copiilor cu vârsta de până la 12 luni. Cercetătorii au analizat PIB-ul din 128 de țări cu venituri mici și mici, inclusiv în Africa subsahariană, Asia de Sud și de Est, Orientul Mijlociu și Europa. Apoi, au analizat rata mortalității infantile la 1.000 de copii.
Calculele au arătat că 267.208 sugari din țări cu venituri mici și medii au murit în 2020.
Pandemia COVID-19 a fost mai devastatoare pentru economie decât Marea Recesiune
Cel mai mare număr de decese s-a înregistrat în Asia de Sud, cu 113.141 de copii, reprezentând aproximativ 42% din totalul deceselor de anul trecut. Dintre toate țările, India a avut cel mai mare număr total de decese de nou-născuți – 99.642.
Autorii observă că acest lucru arată că pandemia COVID-19 a fost mai devastatoare pentru economie decât Marea Recesiune. Echipa crede că ar putea exista mai multe motive pentru care consecințele economice au dus la decesul copiilor cu vârsta de sub un an.
Este vorba de malnutriție, lipsa abilității de a accesa serviciile medicale și calitatea slabă a acestor servicii.
Sursa foto: Pixabay