Toate statele membre ale Uniunii Europene vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp, în funcție de dimensiunea populației, a anunțat joi Comisia Europeană.
Astfel, până la data de 11 octombrie, au fost depistate peste 4 milioane de cazuri de coronavirus în Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii.
800 de milioane de doze de vaccin contractate
Totodată, este ”imperativ” ca țările membre să urmeze o strategie de vaccinare, precizează Executivul UE.
”Din moment ce vor fi disponibile și autorizate la nivelul UE, toate țările membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp”, precizează Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.
În acest sens, executivul comunitar negociază cumpărarea de vaccinuri pentru toate statele membre UE și a încheiat până acum trei contracte care vor permite achiziționarea a 800 de milioane de doze de vaccin, atunci când ele se vor dovedi eficiente, cu companiile Astra Zeneca, Sanofi-GSK și Johnson&Johnson.
De asemenea, Comisia discută din această lună și încheierea de acorduri similiare cu alte companii, precum CureVac, Moderna și BioNTech/Pfizer.
Grupurile de persoane vaccinate cu prioritate
Deoarece numărul total al dozelor de vaccin va fi limitat în cursul primelor etape, iar producția încă nu se va afla la capacitate maximă, vor fi anumite grupuri de persoane care vor fi vaccinate cu prioritate:
– lucrătorii din unitățile de asistență medicală și din unitățile de îngrijire pe termen lung;
persoanele cu vârsta de peste 60 de ani;
– persoanele care sunt expuse în mod deosebit riscurilor din cauza stării lor de sănătate (obezitate, hipertensiune, astm, condiții cardiace, femei însărcinate);
– lucrătorii care asigură servicii esențiale (profesori, persoane care au grijă de copii, muncitori din agricultură și sectoare alimentare, angajații în transporturi, polițiști și persoane care participă la acțiune urgente);
– persoanele care nu pot practica distanțarea socială (cămine, închisori, tabere de refugiați);
– grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic (vor fi stabilite de fiecare țară în parte în funcție de circumstanțele naționale).
Strategie comună pentru țările membre
Pentru pregătirea unei strategii comune, țările membre UE trebuie să se asigure că există capacitatea de a livra vaccinurile și să aibă personal calificat și echipamente medicale de protecție.
Un detaliu important se referă la faptul că accesul la vaccinuri trebuie să fie ușor și să aibă prețuri accesibile.
Totodată, autoritățile trebuie să comunice clar beneficiile și riscurile vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru a câștiga încrederea publicului.