Multe țări și orașe ar putea dispărea de pe fața pământului! Sute de milioane de oameni vor fi afectați

conexiuni globale tehnologie pamant cele mai avansate tari

SURSA FOTO: Dreamstime

Încălzirea globală și creșterea nivelului mărilor continuă să producă îngrijorare în toată lumea, dar pentru unele locuri de pe planetă scenariile sunt chiar apocaliptice. Inundațiile din ultimii ani devin tot mai devastatoare, iar rata cu care crește nivelul mărilor s-a dublat, de la 1,4 mm anual, în mare parte a sec. al XX-lea, la 3,6 mm pe an, începând din 2006 până în 2015, potrivit Administrației Naționale a Oceanelor și Atmosferei.

NOAA anticipează că nivelurile mării vor crește, probabil, cu cel puțin 0,3 m peste nivelul observat în 2000, până la începutul secolului următor, în timp ce Grupul Interguvernamental al Națiunilor Unite pentru Schimbări Climatice estimează că acestea vor crește cu 16 până la 40- 63 de cm până în 2100, scrie LiveScience.

Dacă nivelul mării va crește în acest ritm, ar putea face ravagii pe tot globul. Aproximativ 250 de milioane de oameni, de pe toate continentele, ar putea fi „afectați direct” până în 2100, potrivit unui studiu din revista Nature Communications.

Maldive și Kiribati vor pierde mai mult de jumătate din uscat

Așadar, ce țări sau orașe sunt în pericol de a dispărea complet în următorii ani și ce se mai poate face pentru a preveni dezastrul?

Potrivit Uniunii Oamenilor de Știință de la UCS, Maldivele, formate din 1.200 de insule mici de corali și care adăpostesc aproximativ 540.000 de oameni, dacă acestea experimentează o creștere a nivelului mării de doar 45 cm, vor pierde aproximativ 77% din suprafața de uscat până în 2100.

O altă țară cu o altitudine medie extrem de scăzută – în jur de 1,8 m deasupra nivelului mării – este Kiribati. Această mică insulă din inima Pacificului, cu o populație de aproape 120.000 de locuitori, ar putea pierde două treimi din uscat, dacă nivelul mării va crește cu doar 30 de cm.

De fapt, aproape toți cei care locuiesc pe o insulă din Pacific ar putea fi afectați de creșterea nivelului mării. Aproximativ 3 milioane de locuitori trăiesc pe o rază de 10 km de coastă și, prin urmare, ar putea fi nevoiți să se mute înainte de sfârșitul secolului, potrivit Science and Development Network.

China, Bangladesh și India, națiunile mari cele mai afectate

Țara în care cei mai mulți oameni vor fi afectați de creșterea nivelului mării este China, 43 de milioane de oameni aflându-se în zone de coastă expuse pericolului.

Alte țări care se confruntă cu probleme majore legate de creșterea nivelului mării sunt Bangladesh, unde 32 de milioane de oameni vor fi expuși riscului până în 2100, și India, cu 27 de milioane, potrivit proiectului Life Adaptate, finanțat de UE.

Jakarta, New York și Bangkok ar putea avea soarta Atlantidei

Deși nicio țară nu va fi afectată până în anul 2100, numeroase orașe mari sunt expuse unui risc foarte serios de a se scufunda. O astfel de creștere a nivelului mării care generează dificultăți semnificative în lumea reală este experimentată de Jakarta, capitala Indoneziei. Numit de BBC „orașul care se scufundă cel mai repede”, Jakarta se scufundă anual cu 5 până la 10 cm din cauza „drenării excesive a apelor subterane”.

Când este cuplată cu creșterea nivelului mării, aceasta este o rețetă pentru dezastru. Potrivit Forumului Economic Mondial, mare parte din Jakarta ar putea fi sub apă până în 2050.

Orașul New York este cel mai expus riscului, potrivit Climate Central. Raportul afirmă că, până în 2050, aproape jumătate de milion de new-yorkezi vor locui pe „terenuri amenințate”.

De asemenea, orașul Bangkok din Thailanda se scufundă cu o rată de peste 1 cm pe an și ar putea fi sub nivelul mării până în 2030. Oraşul este afectat de creşterea nivelului mării, eroziunea regiunilor costiere şi urbanizarea galopantă. Metropola asiatică ar putea să devină acoperită parţial de apă până în anul 2030.