Datele care răstoarnă tot ce se știa despre sinuciderile din timpul pandemiei

Rata sinuciderilor în Anglia și Țara Galilor a scăzut în timpul primului lockdown provocat de pandemie, conform datelor oficiale, scrie Walesonline.

Aproximativ 1.603 sinucideri au avut loc în perioada aprilie- iulie 2020. Trei sferturi dintre sinucigași erau de sex masculin, conform analizei datelor provizorii ale Oficiului pentru Statistică Națională (ONS).

Această rată a sinuciderilor este cu 18% mai mică față de aceeași perioadă din anul 2019 și cu 12,7% sub media din ultimii cinci ani.

Scăderea a fost alimentată în principal de o scădere a ratei sinuciderilor in rândul bărbaților (de 13,9 decese la 100.000 de bărbați), în timp ce rata sinuciderilur in rândul femeilor a rămas la un nivel similar (4,7 decese la 100.000 de femei).

The Samaritans, o organizație caritabilă din Marea Britanie, care are ca scop oferirea de sprijin emoțional oricărei persoane aflate în dificultate emoțională și cu risc de sinucidere, spune că cifrele sunt foarte ”liniștitoare”. Cele mai recente dovezi arată că rata sinuciderilor nu a crescut în primele faze ale pandemiei, contrazicând informațiile din acea perioadă privind creșterea numărului celor care și-ar fi luat viața.

Ce arată dovezile?

”Dovezi disponibile arată că ratele de sinucidere nu au crescut în primele etape ale pandemiei, ceea ce este contrar unor speculații de la acea vreme. În schimb, am constatat că ratele sinuciderilor au fost mai mici între aprilie și iulie 2020, in timpul primului val Covid-19 din Anglia și Țara Galilor, în comparație cu aceeași perioadă din anii precedenți”, spune șefa ONS, Julie Stanborough.

”De fapt, mai puține persoane au muritîn urma sinuciderii în primele luni ale pandemiei decât în ​​aceeași perioadă a anilor precedenți. Cercetările sugerează că acest lucru ar putea fi legat de faptul că oamenii au fost mai uniți și s-au căutat mai mult unii pe alții”, a precizat Jacqui Morrissey, director adjunct la The Samaritans.

Un studiu al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA efectuat anul trecut in iunie a constatat o creștere a problemelor de sănătate mintală în timpul pandemiei. Pentru persoanele deja predispuse la anxietate, problemele de sănătate, pierderea potențială a locurilor de muncă și îngrijorările legate de cei dragi în timpul pandemiei pot părea de nesuportat.

Sursa foto: Dreamstime