Distrugerea barajului Kahovka din Ucraina are consecințe uriașe asupra mediului, arată șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski. Acesta a mai spus că sute de poluanți petrolieri se infiltrează în râul Nipru.
Potrivit lui Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, un minim de 150 de tone de poluanți petrolieri se infiltrează în prezent în râul Nipru și că „ar putea ajunge până în Mediterana”.
Oficialul ucrainean a mai dezvăluit că, în urma distrugerii rezervorului Kahovka, au fost descoperite aproximativ 95.000 de tone de carcase de pește și delfini decedați pe coastele Bulgariei și Turciei de-a lungul Mării Negre.
În plus, oficialul a subliniat consecințele substanțiale asupra mediului ale inundațiilor provocate de ruperea barajului. Ca urmare, aproximativ 50.000 de hectare de pădure au fost scufundate, ceea ce va duce la dispariția așteptată a cel puțin jumătate din pădurile din Ucraina. Oficialul ucrainean mai spune că regiunea inundată a fost casa a aproximativ 20.000 de animale sălbatice.
S-au descoperit bacterii în apă
Luni, Ministerul ucrainean al Sănătății a emis un avertisment prin care îi sfătuiește pe cetățeni să nu înoate sau să pescuiască în apele din regiunile Odesa, Nikolaev și Herson. Comunicatul ministerului a arătat că în aceste zone au fost înființate aproximativ 40 de stații de monitorizare a calității apei, care cuprind zonele inundate de-a lungul râului Nipru și a coastei ucrainene a Mării Negre. Probele de apă colectate din aceste puncte au indicat prezența unor bacterii și viruși periculoși, inclusiv salmonella, rotavirus și E.coli.
Vina pentru distrugerea barajului a fost aruncată dintr-o parte în cealaltă.. Oficialul prezidențial ucrainean menționat mai sus a subliniat importanța tragerii la răspundere a Rusiei pentru catastrofa de mediu pe care a provocat-o.
Litoralul românesc este în siguranță
Vineri, ministrul Mediului, Mircea Ferchet, a convocat o întâlnire pentru a discuta situația barajului distrus de la Kahovka, în Ucraina. În urma expertizelor, s-a ajuns la concluzia că nu există niciun risc pentru populația României, pentru mediu sau pentru calitatea apei din Marea Neagră.
Ministrul Ferchet a afirmat că datele adunate și analizele cuprinzătoare efectuate de specialiști nu au oferit niciun motiv de îngrijorare. S-a constatat că toți parametrii măsurați se încadrează în limitele normale pentru perioada actuală, fără a lăsa loc de îndoială.
”Luând în considerare imaginile satelitate prezentate, distanţa între gura de vărsare a Niprului şi apele teritoriale româneşti, deplasarea maselor de aer şi a curenţilor marini, temperatura şi salinitatea apei, specialiştii preconizează că riscul ca sănătatea oamenilor, a mediului ecosistemelor din acvatic sau calitatea apei de îmbăiere să fie în pericol, este minim.
Cu toate acestea, vom continua să monitorizăm în ritm alert toţi parametrii şi suntem pregătiţi să intervenim la cel mai mic semn de pericol”, a declarat ministrul Mircea Fechet.