Suspendarea președintelui Klaus Iohannis este în centrul unei noi controverse politice. Partidele suveraniste, AUR, POT și SOS, au depus joi 161 de semnături la Parlament, depășind pragul necesar de 155. Demersul provoacă disensiuni în USR, unde opiniile sunt împărțite, și atrage reacții critice din partea unor lideri politici, precum Kelemen Hunor, care respinge inițiativa.
„Suveraniștii” strâng semnături pentru suspendarea lui Iohannis
Partidele auto-intitulate suveraniste – AUR, POT și SOS – au strâns 161 de semnături pentru inițierea procedurii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Semnăturile au fost depuse joi la Secretariatul General al Camerei Deputaților.
„Tocmai ce am depus semnăturile la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor. POT a iniţiat acest demers pentru că România trebuie să-şi păstreze parcursul democratic.
Klaus Iohannis este ilegitim în funcţie, a numit un Guvern ilegitim, care la rândul lui impune taxe şi măsuri abuzive”, a declarat Anamaria Gavrilă, lidera Partidului Oamenilor Tineri (POT).
Conform reprezentanților POT, inițiativa urmărește reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale pentru restabilirea unui parcurs democratic în România.
Toți parlamentarii AUR și POT au semnat documentul, alături de 39 de parlamentari de la SOS.
Divergențe în rândul USR
În timp ce partidele suveraniste își coordonează acțiunile, USR se confruntă cu dezbateri interne privind sprijinirea inițiativei. În timp ce o parte susține demersul, cealaltă parte nu este hotărâtă.
Emanuel Ungureanu, deputat USR, a semnat inițial demersul, dar a anunțat că își va retrage semnătura.
„Am semnat, dar îmi voi retrage semnătura. Totuși, USR va vota orice propunere de suspendare a președintelui Iohannis din Parlament.
Este o decizie în forul statutar al partidului. Decizia a fost să nu semnăm alături de ei (n.red., de suveraniști). Am rămas la ideea că vom vota, iar semnătura mea nu o să mai apară pe actul inițial al celor 3 partide”, a declarat Ungureanu.
Pe de altă parte, deputatul Claudiu Năsui a subliniat că va vota în favoarea suspendării.
„Voi vota pentru suspendarea lui Klaus Iohannis”, a precizat acesta.
În contrast, Ștefan Pălărie, liderul senatorilor USR, a exprimat o poziție rezervată.
„Noi nu-l susținem pe domnul Iohannis, să nu se înțeleagă greșit, dar nu vedem o abordare care să ducă la rezultate în ceea ce partidele extremiste sau izolaționiste încearcă să facă în aceste zile”, a declarat acesta.
„Iohannis și-a încheiat mandatul, dar acum e în prelungiri”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a respins inițiativa AUR, POT și SOS, considerând-o lipsită de șanse reale.
„Iohannis și-a încheiat mandatul. Acum e în prelungiri. Ar fi fost bine să se retragă și să îl lase pe domnul Bolojan, atunci organizam mai repede alegeri. Nu a vrut să se retragă. E treaba lui. Inițiativa AUR de suspendare a lui Iohannis nu ne interesează”, a declarat acesta pentru B1 TV.
Hunor a subliniat că coaliția de guvernare nu va susține demersul și nu intenționează să participe cu voturi sau semnături la această inițiativă.
Inițiativa de suspendare a președintelui Klaus Iohannis evidențiază tensiunile din scena politică românească. Deși partidele suveraniste au reușit să adune numărul necesar de semnături, pozițiile divergente ale liderilor politici și fragmentarea din USR arată dificultățile de a construi un consens în jurul acestui demers.