Aproape nimic n-a lasat neincercat Vanguard Securities, una dintre cele mai dinamice firme de brokeraj din tara, pentru a face piata de capital mai atractiva pentru investitori si a-si atrage astfel mai multi clienti. Cu ultimul sau serviciu, Startrade, prin care posesorii de Internet pot sa faca tranzactii in timp real cu actiunile cotate la Bursa de Valori Bucuresti si RASDAQ, Vanguard aproape a revolutionat modul de intermediere a actiunilor in Romania.
Un lucru insa e nevoita sa accepte Vanguard, la fel ca si restul societatilor de brokeraj din Romania: plasamentele in actiuni nu se afla in topul preferintele investitorilor in momentul de fata. Banii, indiferent daca provin de la banci, societati comerciale, fonduri mutuale sau persoane fizice, se indreapta acum spre buzunarul gaurit al ministerului condus de Traian Remes sau spre vistieria bancilor avide de lichiditati. Statul si bancile au platit, in ultima perioada, atat de scump banii atrasi de pe piata interbancara, incat un investitor in actiuni, oricat de impatimit, ramane descumpanit in fata celorlalte forme de plasament.
Brokerii stau cu ochii pe Ministerul Finantelor
Societatile de valori mobiliare n-au dorit sa ramana in afara acestui joc destinat celor cu bani. O parte din brokerii lor, deunazi cu ochii atintiti spre tranzactiile de la Bursa sau RASDAQ, urmaresc acum minut cu minut dobanzile de pe piata interbancara sau se avanta in licitatiile pentru titlurile de stat emise din ce in ce mai des de Ministerul Finantelor. Din foamea de bani a acestuia, SVM-urile reusesc acum, alaturi de banci, sa aduca castiguri substantiale clientilor lor.
Vanguard Securities este prima societate de valori mobiliare ce a lansat un serviciu financiar bine conturat pentru cei care, in asteptarea momentului oportun pentru plasamente pe piata de capital, vor sa obtina randamente cat mai bune din instrumentele oferite de piata financiar-bacara. Astfel, cine se adreseaza Vanguard poate opta, in cadrul unui serviciu intitulat Asist, pentru doua tipuri de conturi: un cont de tranzactii la ordin, specific oricarei SVM, pentru tranzactii la Bursa si RASDAQ, sau un cont de administrare de portofoliu, prin care clientul lasa la discretia societatii modul cum vor fi efectuate plasamentele.
Altfel decat in cazul fondurilor mutuale, unde investitorul plaseaza banii fara a mai avea posibilitatea de a influenta directia in care acestia vor fi plasati, in cazul serviciului Asist, acesta poate alege tipul de plasament, specificand, la semnarea contractului, gradul de risc pe care si-l asuma. De asemenea, investorul poate sa urmareasca in orice moment in ce instrumente financiare sunt plasati banii sai.
Serviciul Asist a fost lansat in noiembrie anul trecut, si Vanguard a reusit sa atraga spre administrare, pana in prezent, echivalentul a peste un milion de dolari. Aceasta suma indica faptul ca Asist a luat un start bun, se mandreste Ladislau Csorba, director executiv Vanguard.
Nu-i de mirare. In ultimele luni, dobanzile la depozite pe piata monetara sau la titluri de stat au fost mai generoase ca oricand, ceea ce a facut posibil ca Vanguard sa faca plasamente extrem de profitabile. Momente precum cel de la sfarsitul lunii mai, cand statul a avut de platit 427 milioane dolari in contul obligatiunilor Samurai si cand dobanzile practicate de BNR si de banci, la randul lor, prind aripi, sunt asteptate cu nerabdare de cei care dispun de bani si au posibilitatea sa actioneze. Multe alte oportunitati au aparut, de asemenea, pe parcursul lunii aprilie si mai, valorificate de Vanguard Asist: 27 aprilie – titluri de stat, cu randament de 139,9 % (la dobanda maxima pe piata de 175%) si un plasament pe o luna cu dobanda 133%; 7 aprilie – depozit la 14 zile, cu 150%, si overnight, cu 120%; 8 aprilie – depozit pe o saptamana, cu 145%, sau 15 aprilie – depozit pe o saptamana, cu 115%. La titlurile de stat, luna mai a fost, de asemenea, darnica in randamente: 4 mai – titluri de stat cu dobanda maxima 129%, media 104% (Vanguard Asist a obtinut pentru clientii sai titluri cu dobanda de 119%); 11 mai – titluri de stat cu dobanda de 100%, media 99% (VA obtine 99,9%); 18 mai – titluri de stat la 129%, media 103,7%( VA obtine randament peste medie).
Asemenea randamente sunt greu sau imposibil de obtinut prin instrumentele pe care persoanele fizice le au la dispozitie de obicei, cum sunt titlurile de stat pentru populatie (dobanda maxima 82% in mai), depozitele bancare sau chiar titlurile de participare la fonduri mutuale. Intr-adevar, nici prin Asist investitorul nu va beneficia de randamentul maxim din instrumentele in care vor fi investiti banii sai. Comisioanele pentru administrare, pe care Vanguard le percepe din profitul plasamentului, sunt destul de ridicate, mai ales in cazul in care investitorul are o suma relativ mica de bani. Astfel, in cazul in care investitorul plaseaza spre administrare sub 100 milioane, el va trebui sa lase in buzunarul Vanguard 20% din profitul obtinut intr-o luna, dublu decat daca suma investita ar fi fost de peste 500 milioane lei.
Modelul Vanguard este urmat si de altii
Acest lucru explica de ce, pana in prezent, la acest serviciu au apelat indeosebi firmele care dispun de bani, si mai putin persoanele fizice. Peste 70% din valoarea portofoliului administrat de Vanguard provine din depunerile societatilor comerciale, care ori nu au un departament financiar destul de calificat pentru a opera pe piata monetara in nume propriu, ori nu doresc sa-si ridice costurile angajand personal specializat. Alte firme prefera sa urmareasca modul in care le sunt administrati banii de catre specialistii Vanguard, pentru a putea opera mai apoi in nume propriu.
Vanguard nu este insa singura societate de valori mobiliare care se orienteaza spre alt gen de servicii decat cele traditionale, chiar daca Asist este, cu siguranta, cel mai avansat in raport cu ofertele altor SVM-uri. Unicapital, spre exemplu, ofera servicii de administrare de portofoliu pentru clientii sai traditionali, si inca nu s-a adresat publicului larg, desi un astfel de proiect este in pregatire, spune presedintele Valeriu Velciu. Capital Securities are in vedere lansarea unor servicii de administrare de portofoliu, dar numai pentru societati comerciale, iar Active International, prin directorul sau Calin Clinciu, sustine ca banii depusi de clienti in conturile sale sunt deja plasati in cele mai bune instrumente de pe piata monetara si nu sunt lasati sa se devalorizeze intr-un cont curent. Castigul din aceste plasamente revine in totalitate clientului, sustine Active.