În urmă cu 20 de ani, un consultant de la NASA lansa o teorie potrivit căreia cantitatea de gunoi spaţial ar putea creşte atât de mult încât ar putea să-i împiedice pe astronauţi să mai călătorească în spaţiu, din cauza riscului ridicat de a se lovi de sfărâmăturile răspândite în jurul planetei. Zeci de mii de astfel de obiecte gravitează deja în jurul planetei, deci teoria ar putea fi probată la un moment dat.

În ideea de a împiedica un asemenea eveniment, Centrul Spațial Elvețian, din cadrul  École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), a prezentat în această săptămână proiectul "CleanSpace One". Misiunea ar putea fi demarată în următorii 3-5 ani, iar dacă se dovedeşte eficientă, ar putea coincide cu apariţia unui nou domeniu de lucru: cel al curăţătoriilor spaţiale.

Cei doi sateliţi cu care oamenii de ştiinţă vor încerca să cureţe gunoiul spaţial au fost lansaţi în 2009 şi 2010 şi se numesc "Swiss Cube 1" şi "TISat 1".
Dispozitivul trimis pentru curaţarea gunoiului spaţial va depăşi cu puţin mărimea obiectelor ce trebuie să fie îndepărtate. Costurile implicate de proiectul "CleanSpace One"  vor fi relativ reduse, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Swiss. Acestea s-ar ridica la circa 10 milioane de dolari.