Szabo Odon, despre blocarea privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale

Deputatul UDMR Szabo Odon a spus că blocajul în coaliția PSD-PNL privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale este o reciprocitate. Potrivit lui, cei din PSD primesc acum același tratament pe care l-au aplicat și ei acum un an de zile.

„Cea mai mare discuţie în momentul de faţă nu se referă la candidaţi. Eu cred că aceste alegeri sunt importante indiferent când vor se vor organiza ele. Se încheie un ciclu, în momentul de faţă, domnul Iohannis nu mai poate candida”, a declarat el în emisiunea „România Politică” de la Prima News.

Szabo Odon a comentat că în conflictul dintre PSD și PNL referitor la data alegerilor prezidențiale, „PSD a păţit exact ce a păţit UDMR cu un an în urmă”.

„Noi am avut un protocol semnat, ce se va întâmpla la rocada premierilor, nu s-au ţinut de cuvânt colegii, PSD-ul a tolerat acest lucru. În acest context, primesc aceeaşi monedă pe care am primit-o noi acum un an de zile. Nu poţi să spui că dacă odată cineva te-a trişat, nu trişează şi a doua oară.

Dacă s-au înţeles pe un calendar, ar trebui respectat. Dar vă spun, nu contează când vor fi alegerile. Nu îmi dau seama de ce se cramponează unii sau alţii de această chestiune”, a spus el.

Deputatul UDMR a adăugat:

„Când am fost la guvernare, noi am înţeles întotdeauna că premierul este cel care dispune într-un guvern. Desigur, există o decizie a coaliţiei, dar văd că se dau un pic lecţii, în sensul în care şi USR-ul a fost scos de la guvernare pe motiv că nu ţine cont de ceea ce spune domnul Cîţu.

Acum, dacă domnul Predoiu nu ţine cont de ceea ce spune dl Ciolacu, nu se va întâmpla nimic pentru că practice va fi foarte greu ca după alegeri să ai o altă aritmetică parlamentară”.

Szabo Odon
Szabo Odon/SURSA FOTO: Captură ecran YouTube

Szabo Odon a subliniat că în mod obișnuit președintele este ales pentru aproximativ un deceniu, exemplificând cu mandatele lui Traian Băsescu și Klaus Iohannis.

”În august, credeţi-mă, toată lumea va fi la vot”, a spus Odon, precizând că la prezidenţiale poţi vota de oriunde.

PSD cere ministrului de Interne să emită o Hotărâre de Guvern

Amintim că marți, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a solicitat ministrului de Interne să emită o Hotărâre de Guvern stabilind data alegerilor prezidențiale din acest an. El a adăugat că social-democrații fac o concesie acceptând data de 29.

Romașcanu a declarat că liderii coaliției de guvernare nu au reușit să ajungă la un consens cu privire la data alegerilor prezidențiale. El menționat că social-democrații așteaptă ca ministrul liberal de Interne să prezinte în această săptămână o hotărâre de guvern cu data exactă pentru alegerile prezidențiale.

„În februarie-martie s-a decis un calendar pentru tot anul electoral, dl Ciucă a înaintat data de 15 septembrie (pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, n.red.). Între timp, colegii liberali au venit săptămâna trecută cu o nouă propunere enunțată de dl Ciucă ca 29 septembrie să fie data primului tur al alegerilor. Din pacate, azi au fost încercări de modificare a acestor date.

PSD nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral pentru că nu candidăm singuri, trebuie să fie un calendar predictibil. În cursul săptămânii rămâne ca dl Predoiu, care are pe masă două HG, cu datele de 15 sau 29, fiind ministru PNL, să decidă care din aceste date sunt convenabile, noi facem concesia să acceptăm și data de 29”, a declarat el.

Romașcanu a fost întrebat dacă există posibilitatea ca PSD să susțină candidatul PNL la alegerile prezidențiale.

Candidatul PSD, clasat pe primul loc în toate sondajele și lider al partidului câștigător al alegerilor, poate fi susținut de ambele formațiuni politice ca și candidat comun la alegerile prezidențiale. Mai multe puteți citi aici.