Szijjarto a făcut declaraţia înaintea unei întrevederi cu omologul său rus, Serghei Lavrov, transmite agenţia MTI. 

'Oricine contestă acest lucru ar putea face rău. Merită să ţinem cont de realitate şi merită să ne bazăm politica externă şi politica regională pe realitate', a adăugat şeful diplomaţiei ungare. 

'În acelaşi timp, ştim din experienţele noastre istorice că atunci când au existat tensiuni între Europa de Est şi Europa de Vest, Europa Centrală a avut mereu de suferit (…) De aceea este în interesul ungurilor să existe o cooperare echilibrată între părţile de vest şi de est în Europa şi este în interesul nostru să existe un dialog normal între Europa şi Rusia', a continuat Szijjarto în declaraţia dată înaintea întrevederii cu Lavrov, care are loc la New York în marja Adunării Generale a ONU. 

El a apreciat că între comunitatea transatlantică şi Rusia trebuie construit un sistem corect de relaţii şi a subliniat că Ungaria poate contribui la acest demers prin 'legăturile corecte şi constructive cu Rusia'. 'Acest lucru este în interesul Ungariei şi în interesul Europei Centrale, precum şi în cel al întregii Europe', a conchis Peter Szijjarto. 

Standard and Poor's a scos Ungaria din "junk"

Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's (S&P) a revizuit în creştere ratingurile pentru creditele pe termen lung şi scurt ale Ungariei, în monedă locală şi valută, de la "BB plus/B" la "BBB minus/A-3", perspectiva asociată fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei.

Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investiţii), în timp ce "BB plus" este din categoria ''junk'' (nerecomandată pentru investiţii). 

De la sfârşitul lui 2011, ratingul Ungariei a fost sub nivelul "investment grade" iar acum Ungaria este la acelaşi nivel cu România, Bulgaria şi Rusia. În mai, Fitch Ratings a scos Ungaria din categoria "junk". Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service încă atribuie Ungariei un calificativ din categoria ''junk'' (nerecomandată pentru investiţii). 

Rezultatele fiscale şi evoluţia PIB-ului Ungariei s-au îmbunătăţit semnificativ din 2008, când autorităţile de la Budapesta au solicitat asistenţă financiară de la UE şi FMI. S&P se aşteaptă acum la un avans mediu al economiei Ungariei de 2,5% în perioada 2016-2019 (faţă de prognoza precedentă, de 2%), în timp ce datoria guvernamentală şi necesităţile de finanţare externă au urma să scadă în continuare. 

De asemenea se observă o moderare a politicilor monetare iar ţara se împrumută mai mult în monedă locală, la scadenţe de până la 15 ani, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară. 

Stimulentele fiscale pentru majorarea consumului, rata ridicată de absorbţie a fondurilor europene şi schemele de stimulare a angajării au sprijinit redresarea Ungariei din 2013. Reducerea şomajului şi majorarea veniturilor disponibile vor continua probabil să alimenteze creşterea consumului privat. În iunie 2016, rata şomajului a scăzut la 5%, faţă de nivelul de vârf de 11,2% în 2010. Conversia în monedă locală a creditelor denominate în valută, în 2015, a făcut ca sectorul să fie mai puţin vulnerabil la fluctuaţiile de curs valutar, apreciază S&P. 

AGERPRES