Toţi fermierii înregistraţi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru obţinerea subvenţiilor europene pe suprafaţă vor primi fără discriminare avansul de 50 la sută aprobat de Comisia Europeană, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
„Toţi fermierii care s-au înregistrat la APIA, indiferent de suprafeţele deţinute, vor primi avansul de până la 50 la sută aprobat de CE. Nu există nicio discriminare faţă de cei 1,1 milioane fermieri care şi-au depus cererile şi toată documentaţia la APIA“, a spus Tabără.
Acesta a precizat că suma necesară pentru plata acestui avans se ridică la 250 milioane euro, circa 37 de euro/hectar, şi se află în bugetul Ministerului Agriculturii, urmând ca ulterior să fie recuperată prin compensare de la CE.
„Avem banii în buget fără nicio problemă, urmează să se finalizeze controlul în teren şi cred că pe 16 octombrie putem începe plăţile, care se vor încheia până la mijlocul lunii decembrie“, a adăugat oficialul MADR, subliniind că până la această dată controlul a fost realizat în proporţie de 60-70 la sută.
Subvenţie diminuată
Ministrul Agriculturii a precizat că există o diminuare a subvenţiei pe hectar datorită creşterii suprafeţelor înregistrate la APIA.
„Noi am avut în 2007 circa 8,4 milioane hectare înregistrate, dar acum aceasta a crescut cu un milion de hectare, până la 9,4 milioane hectare, ceea ce atras o diminuare a subvenţiei“, a explicat Tabără.
Potrivit sursei citate, principala motivaţie pentru care CE a acceptat plata unui avans din subvenţiile europene pentru 10 ţări din UE a fost legată de condiţiile climatice nefavorabile care au afectat agricultorii din ţările respective.
CE a anunţat în această săptămâna că România poate plăti agricultorilor din 16 octombrie avansuri de până la 50 la sută în cadrul schemei de plată unică de suprafaţă pentru cererile depuse în 2010 (SAPS 2010).
Schemă aprobată
Această solicitare a MADR făcută în luna iulie a fost aprobată în unanimitate de Comitetul de Management al Plăţilor Directe, care a susţinut propunerea CE de a permite unui număr de 10 state membre să plătească agricultorilor până la 50 la sută din plăţile directe aferente anului 2010, începând cu 16 octombrie, în loc de 1 decembrie 2010.
În proiectul de decizie a Comisiei Europene se arată că „agricultorii din România se confruntă cu serioase dificultăţi financiare şi probleme legate de fluxurile de numerar. Efectele crizei financiare s-au prelungit în 2010, în primul trimestru înregistrându-se o scădere a PIB-ului cu 2,5 la sută faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent. Sectorul agricol este în special afectat de criză, de vreme ce reprezintă o parte importantă din PIB-ul ţării, aproape 30 la sută din populaţie desfăşurându-şi activitatea în acest sector“.
Probleme de creditare
În plus, sectorul agricol din România se confruntă cu condiţii de creditare înăsprite, la care se adaugă ratele mari ale dobânzilor şi solicitarea de garanţii dificil de prezentat, din cauza scăderii valorii terenurilor. De asemenea, inundaţiile grave au produs pagube nu numai la nivelul terenurilor, ci şi în sectorul creşterii animalelor, în care s-au înregistrat pierderi de animale şi distrugeri ale depozitelor de furaje.
Fermierii români au depus, în perioada 1 martie – 11 iunie 2010, 1.091.984 cereri, pentru 9,4 milioane hectare, în cadrul campaniei de primire a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru 2010.
Conform APIA, cele mai multe cereri au fost depuse în judeţele Dolj, Suceava, Olt şi Botoşani, dar cele mai mari suprafeţe solicitate la plată se regăsesc în judeţele Timiş (489.302 ha), Constanţa (476.300 ha), Teleorman (418.745 ha) şi Călăraşi (391.357 ha).
APIA a efectuat pe parcursul anului 2010 plăţi aferente campaniei SAPS 2009, în valoare totală de 1,154 miliarde euro, reprezentând forme de sprijin financiar pentru un număr total de 1,075 milioane de fermieri.
SURSA: Agerpres