România a notificat Comisia Europeană pentru a cere aproape 1,5 milioane euro drept despăgubire pentru cultivatorii de castraveţi şi tomate afectaţi de blocarea vânzărilor de legume în urma îmbolnăvirilor provocate de bacteria E.coli. Aceste date sunt provizorii, agricultorii care au suferit pagube putându-se adresa Ministerului Agriculturii, care la rândul său notifică Bruxelles-ul.
Astfel, potrivit datelor oferite de ministrul Valeriu Tabără, valoarea despăgubirilor pentru producţia autohtonă de castraveţi şi roşii, notificată până în prezent la CE, se ridică la 1,465 milioane euro.
“Despăgubirile pentru producţia autohtonă de castraveţi şi roşii afectată de bacteria E.coli, notificate până în prezent la Bruxelles, se ridică la 1,465 milioane euro, aproximativ jumătate din valorile totale evaluate. Este vorba de 1,91 milioane euro pentru castraveţi şi de 275.111 euro pentru roşii”, a precizat Tabără.
Acesta a precizat că prima notificare la Bruxelles s-a făcut miercurea trecută pentru 4.964,12 tone de castraveţi şi 828,65 tone de roşii ale asociaţiei Hortifruct, iar cea de-a doua notificare, care se va face în cursul zilei de miercuri, 29 iunie, va fi pentru 2.000 tone de roşii şi 2.000 de tone de castraveţi.
Tabără a arătat că la ora actuală, în România, consumul de castraveţi este în limite normale. “Vă asigur că nu există nicio diferenţă în privinţa consumului de castraveţi din aceste zile comparativ cu ultimele 3-4 luni. Este un lucru bun, se vând normal, la fel ca şi restul legumelor”, a adăugat Tabără.
Despăgubiri de 400 milioane euro la nivelul UE
Potrivit datelor estimate până la acestă dată, suma necesară pentru acoperirea pierderilor provocate fermierilor europeni de blocarea vânzărilor de legume în urma îmbolnăvirilor provocate de bacteria entero-hemoragică E.coli (ECEH) este estimată la circa 300 – 400 milioane euro, deşi Comisia Europeană a alocat 210 milioane euro în acest sens. Acest ajutor este destinat producătorilor de castraveţi, roşii, salată, dovlecei şi ardei. Iniţial, Comisia propusese luni un ajutor total de 150 de milioane de euro, considerat însă insuficient şi contestat de mai multe ţări, între care Spania.
Pierderile estimate de producătorii români de legume din blocarea exporturilor de castreveţi către Germania şi Cehia au fost estimate la 9 milioane euro. Forma deosebit de virulentă şi rezistentă a bacteriei E.coli, identificată în nordul Germaniei, a provocat moartea a 24 de persoane, dintre care 23 în Germania, şi îmbolnăvirea altor mii de europeni. Autorităţile sanitare germane au suspectat iniţial castraveţii spanioli ca posibilă sursă de contaminare cu bacteria ECEH, ulterior autorităţilor germane s-a îndreptat asupra unei ferme biologice din apropiere de Hamburg care producea seminţe germinate.