“Pe partea de vest a ţării unde nu există zăpadă a plouat până acum trei-patru zile, până la 100 de litri/mp, iar asta înseamnă o treime din necesarul grâului de circa 280 de litri în perioada de vegetaţie. Dar consider că mai sunt încă două luni”, a precizat Tabără.

Şeful MADR a afirmat că sunt probleme din cauza îngheţului pentru culturile agricole dacă acesta apare după o perioadă caldă. “Sunt ceva chestiuni legate de îngheţ. Dacă se duce la -25 de grade în condiţiile în care vine zupă o perioadă caldă, ne punem probleme dacă aceste culturi însămânţate în toamnă, de obicei rezistente la ger, pot să iasă şi să asigure în continuare parcurgerea fazelor de vegetaţie. Mai există emoţii până când se va duce gerul acesta pentru a verifica viabilitatea plantelor”, a adăugat Valeriu Tabără.

Acesta a subliniat că perioada cu ger nu va fi una persistentă, fiind doar un element de periodicitate. “ANM a dat pentru anul acesta o prognoză bună pe ciclurile mari. Este o perioadă normală a anului, anormal a fost doar o decalare a frigului Bobotezei care a apărut după două săptămâni, dar nu este anormal pentru România. Ca agronom am tot timpul emoţii pentru culturi. Orice agronom când a semănat are întotdeauna emoţii, indiferent ce cultivă, pentru că poate avea o cultură foarte bună şi în două-trei zile, dacă nu este atent, poate să nu mai aibă nimic”, a spus ministrul Agriculturii.

Conform prognozei agro-meteorologice realizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, pentru perioada 26 ianuarie – 1 februarie, rezerva de umiditate din sol pentru grâul de toamnă se menţine în limite satisfăcătoare, în majoritatea zonelor ţării, excepţii înregistrându-se în estul şi, local, în sudul teritoriului agricol, unde va exista un deficit de apă.