Peste 60% din grâul recoltat în acest an este bun pentru panificaţie şi nu există probleme în ceea ce priveşte asigurarea necesarului pentru consumul intern, a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

“La această dată, deţin o evaluare aproape exactă a calităţii grâului recoltat în acest an, conform evaluării făcute de Institutul de Bioresurse Alimentare.

Mai avem de primit rezultate pentru probele de grâu dintr-un singur judeţ, care nu a reuşit să le transmită, dar putem spune că 40% din grâu este foarte bun pentru panificaţie, în jur de 15% este bun, iar 10-15% se apropie de calitatea folosită în panificaţie, ceea ce înseamnă că există indicatorii de calitate necesari pentru amestecuri”, a precizat Tabără.

Potrivit acestuia, recolta de grâu din acest an va acoperi fără probleme consumul intern.

Exporturile ajută producătorii să pătrundă pe pieţele externe

În privinţa exporturilor, noul şef de la Agricultură spune că nu va bloca nici un contract existent deja pentru exportul de grâu, chiar dacă anul viitor România va fi nevoită să importe.

“Deşi eu eram un mare adversar al exportului de grâu, avem la ora actuală contracte încheiate pentru export de peste două milioane de tone. Nu le voi bloca, pentru că, exportând, intru pe piaţă şi pot aduce grâu dacă am nevoie. Acest lucru mi l-a spus în trecut Rene Steiger de la Comisia Europeană: “exportă ca să ai pieţe” – şi cred că este valabil acest principiu, mai ales când ai deja parteneri de export. În 2009, s-a exportat mai mult decât am exportat eu în anii ’95-’96 când am obţinut recolte bune la grâu şi cred că este un success”, a explicat Tabără.

Acesta a mai precizat că MADR ar trebui judecat după cum poate păstra echilibrul în piaţă şi după cum pătrunde pe piaţa externă cu produse româneşti.

“Este foarte important să pătrundem pe piaţa externă cu produse agricole româneşti, cu orice fel de cereale, nu să stăm cu ele prin stocuri. Ele trebuie să circule printr-un sistem de piaţă. Acest lucru este benefic şi pentru agricultori, pentru că învaţă. Numai aşa asociaţiile şi federaţiile producătorilor agricoli nu rămân la mâna samsarilor”, a explicat noul şef de la Agricultură.

Evoluţia preţului pâinii, încă o necunoscută

În ceea ce priveşte scumpirea pâinii, Tabără a precizat că nu poate oferi un răspuns, deoarece aceasta depinde foarte mult de evoluţia pieţei internaţionale.

“Nu pot spune dacă vom mânca pâine mai scumpă în toamnă, pentru că evoluţia internaţională a cotaţiilor, nu numai la grâu, ci şi la produse agricole, este în ascensiune. Nu cred, însă, că va fi foarte abruptă această ascensiune. În România, ultimele evoluţii au arătat că aceste creşteri s-au aplatizat pentru că există un echilibru la nivel mondial. Chiar dacă Rusia şi Ucraina nu au suficiente cantităţi de grâu pentru export, au Statele Unite ale Americii, care deţin rezerve serioase de grâu şi ştiu când să le arunce pe piaţă”, a adăugat Valeriu Tabără.

Recolta totală de grâu a României s-a apropiat în acest an de 5,7 milioane de tone, reprezentând 86% din estimările iniţiale ale MADR, dar cu aproape 10% mai mult decât producţia anului 2009.

Deşi cotaţiile internaţionale la grâu au urcat semnificativ la bursele internaţionale, la începutul lunii august, din cauza recoltelor sub estimări din întreaga Europă, dar şi ca urmare a măsurilor de interzicere a importurilor de grâu luate de unii dintre cei mai importanţi exportatori de grâu, Rusia şi Ucraina, acestea s-au temperat în ultima perioadă.

Pe piaţa internă, grâul se vinde la un preţ situat între 114 şi 152 de euro pe tonă. Pe piaţa externă, valoarea maximă de tranzacţionare a fost de 273,07 dolari/tona, cotaţie înregistrată de grâul cu termenul de livrare în martie 2011, la data de 20 august 2010.