“România trebuie să fie exportator de produse alimentare şi trebuie să satisfacă şi securitatea alimentară naţională. În următorii ani, obiectivul va fi exportarea plantelor tehnice prelucrate. Valorificarea agriculturii înseamnă de la Dunăre până în vârful munţilor Făgăraş.
Este clar că la grâu vom rămâne la export de boabe, dar celelalte plante trebuie să fie prelucrate în România. În viitoarea PAC problema prelucrării şi transformării produselor primare. Acesta trebuie să fie un deziderat pentru România care poate fi realizat prin măsuri susţinute din PNDR, dar şi prin facilităţi pentru crearea unor complexe pe lanţul de producţie”, a arătat Tabără.
El a precizat că România trebuie să ajungă la o capacitate de stocare de 22-25 milioane tone, dar să şi să construiască un sistem de stocare eficient, nu la întâmplare.
Capacitatea autorizată de depozitare pentru seminţe de consum se ridică la această dată la peste 16 milioane tone, alte 155 de depozite noi, cu o capacitate de 2,7 milioane tone, fiind în construcţie prin prin proiecte din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.