De la bănci retragi mai puțini bani decât ai depus

30% dintre români preferă să economisească „la saltea“, printre cele mai mari procentaje din Europa, potrivit unui studiu recent realizat de ING.

În condiţiile unor dobânzi real negative la depozitele în lei, care nu acoperă nici inflaţia, analistul economic Florin Câțu crede că fenomenul de migrație dinspre lei spre euro pentru un randament mai bun este un fenomen normal. Există şi o consolare: „e bine, totuși, că banii nu pleacă din sistemul bancar și că, probabil, nu există riscul să plece nici din România“. SHARE PE FACEBOOK

Românii care au avut anul trecut depozite în euro, la dobânzi de 3%-4% și o inflație în zona euro de 1,8%, au avut mai mult de câştigat decât cei cu depozite în lei, care şi-au văzut erodate de inflaţie bonificaţiile cuprinse între 4% și 6%.

Cine câştigă, până la urmă, din dobânzile real negative? „Băncile sunt câștigătoarele nete. Ele ajung primele la dobânda foarte redusă cu care statul le refinanțează. Al doilea câștigător net e statul, care se finanțează direct și ieftin. Pe spatele producătorilor privați. Cei care pierd sunt antreprenorii și, în ultimă instanță, consumatorii, adică noi toți care ajungem ultimii la acești bani infuzați ușor în economie sub formă de credit ieftin“, spune Cristian Păun, conf. univ. dr. la Academia de Studii Economice (ASE).

SHARE PE FACEBOOK VEZI AICI O ANALIZĂ COMPLETĂ A PIERDERILOR REALE A DEPOZITELOR